Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
19 juni 2019
 

Privéleven een op drie MKB'ers lijdt onder ondernemerschap

 
 

56 procent: “Als mijn onderneming faalt, faal ik”

Maar liefst 33 procent van de MKB-ondernemers zegt dat zijn of haar ondernemerschap van negatieve invloed is op het privéleven. Dit blijkt uit onderzoek van October onder 1.059 Nederlandse MKB-ondernemers.


Meer dan de helft van de ondervraagden voelt zich in zo’n hoge mate verbonden met de eigen onderneming dat zij het falen of slagen ervan volledig op zichzelf betrekken.
Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de jonge ondernemers (tot 40 jaar) zijn die te lijden hebben onder hun ondernemerschap. Een forse 41 procent zegt dat hun privéleven hierdoor negatieve gevolgen ondervindt. "Het is geen geheim dat ondernemers nooit zijn uitgewerkt," zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. "De hoge betrokkenheid zorgt ervoor dat veel MKB’ers hun eigen organisatie als een tweede familie beschouwen. Hierdoor staat het eigen privéleven helaas meer dan eens onder druk."
 
Financiële zorgen
Nederlandse ondernemers zijn ook erg betrokken bij de financiën van hun bedrijf. Zes op de tien ondervraagde MKB’ers zegt daarnaast dat hun ondernemerschap te lijden heeft onder de zorgen over de bedrijfsfinanciën. Jonge ondernemers (tot veertig jaar) nemen wederom een bijzondere positie in. Maar liefst zeven op de tien zeggen hierdoor minder ondernemend te zijn. Mannaerts: "Jonge ondernemers zijn vaak bezig hun bedrijf op of uit te bouwen waarbij zij voor de financiering afhankelijk zijn van hun bank. Toch moeten we ervoor zorgen dat financiering niet van invloed is op hun ondernemerschap. Dit kunnen we bereiken door het financieringsproces eenvoudig en transparant te maken en de belangen van de ondernemer en de financier gelijk te laten lopen. Dit is precies hoe wij de financiering van een onderneming benaderen."
 
Leren van de doorgewinterde ondernemer
Naast grotere financiële zorgen, voelen jonge ondernemers zich ook vaker persoonlijk verbonden met het falen en/of succes van de eigen organisatie. Maar liefst 65 procent van hen zegt persoonlijk te falen wanneer hun onderneming faalt. Mannaerts: "Het succes van een jonge onderneming valt en staat met het vermogen om te groeien. En dat vereist voldoende (groei)kapitaal. Uit ons onderzoek blijkt dat naarmate ondernemers ouder worden, zij zich minder zorgen maken en geld lenen niet meer zo eng vinden. De doorgewinterde ondernemer kan daarom een voorbeeld zijn voor de jongere generatie."
 

 
Doorsturen »  3 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
pete zzpboekhouder  |   | 
19-06-2019
 | 
12:42 uur
Ah, de maker van het onderzoek, October financieert ondernemingen, ik had al zo'n idee.

Ik denk dat Time-management of beter energie-management heel belangrijk is voor de mkb'er en zzp'er. Uiteraard wil iedereen die een eigen zaak start dit tot een succes maken en maak je al snel meer uren dan bij een werkgever.

Een burnout, zeker ook als je je al het evt. zakelijke leed persoonlijk aantrekt, ligt op d eloer.

Goede balans spanning en ontspanning is belangrijk.

Verantwoord geld lenen om dit te investeren in producten/machines om van daaruit meer geld te genereren kan uiteraard gunstig zijn.

Geld lenen om gaten te dichten...Dan kan je wellicht beter eerst naar je uitgavenpatroon -zowel zakelijk als privé- kijken.
Stripclub Amsterdam ...  |   | 
26-06-2019
 | 
17:43 uur
vergeten we ook niet te ontspannen met dit warme weer?
Portofoons huren  |   | 
27-06-2019
 | 
10:50 uur
Een duidelijke afbakening tussen werk en privé is iets wat de jonge ondernemer moet leren en de financierder rekening mee moet houden.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken