Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 juni 2019
 

Stappenplan voor uw zakelijke hypotheek

 
 

Alles over het financieren van een bedrijfspand

Wanneer uw bedrijf groeit kan het als ondernemer een goede stap zijn om een eigen bedrijfspand te kopen. Meestal zal hier extra financiering voor nodig zijn in de vorm van een zakelijke- of bedrijfshypotheek. Nu hebben veel mensen wel ervaring met een particuliere hypotheek, maar er zijn een aantal wezenlijke verschillen met een zakelijke hypotheek.

Bart Rinsma van Hypotheekberekenen.nl noemt allereerst de verschillen tussen een particuliere- en zakelijke hypotheek. Daarnaast geeft hij meer informatie over het financieren van een bedrijfspand door middel van een zakelijke hypotheek.
 
Particulier of zakelijk
Het verschil tussen een particuliere en zakelijke hypotheek zit hem volgens Rinsma voornamelijk in de wet- en regelgeving. "Bij een particuliere hypotheek zijn de hypotheekrente en inkomstenbelasting aan elkaar gekoppeld. De overheid heeft hiervoor fiscale voordelen in het leven geroepen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Door de bemoeienis van de overheid krijgt u daarnaast als burger een zekere mate van bescherming, met hypotheekgaranties en gemeentelijke aanvullingen."
Een zakelijke hypotheek is volgens hem een commerciële transactie. "U koopt het bedrijfspand, al dan niet met woning erbij, om winst te maken. Hierdoor kijkt een geldverstrekker ook anders naar deze hypotheken. De overheid biedt geen fiscale hulp voor deze hypotheekvorm en daarom ligt het risico volledig bij de afnemer van de hypotheek. Geldverstrekkers vragen hierdoor vaak een hogere rente en andere manieren van aflossen. Ook de looptijd van deze hypotheken is korter. Dit zal ongeveer 25 jaar zijn."
 
Wanneer financiert u een bedrijfspand?

Zodra de bedrijfsfinanciën het toelaten, is het verstandiger volgens Rinsma om bij uitbreiding van uw bedrijf te kiezen voor kopen. Rinsma: "Wanneer u een bedrijfspand koopt investeert u immers in de waarde toename van het pand. Zodra de markt aantrekt wordt het pand meer waard en bouwt u meer vermogen op. Ondanks dat de rente vaak hoger is dan bij particuliere hypotheken, is kopen van een bedrijfspand in de meeste gevallen ook goedkoper dan huren."
 
De financiering van uw bedrijfspand
Rinsma legt uit dat wanneer u ervoor heeft gekozen om een bedrijfspand te kopen, er verschillende financieringsmogelijkheden zijn. Rinsma: "U kunt het pand persoonlijk financieren, of via uw bedrijf aankopen. Belastingtechnisch zitten hier verschillen aan voor de aftrekbaarheid van hypotheeklasten. Laat u dus goed voorlichten over uw zakelijke hypotheek om erachter te komen wat voor u het gunstigste is.
Er zijn twee mogelijkheden voor de financiering. U kunt naar uw eigen bank, of een andere financiële instelling gaan voor een zakelijke hypotheek. Hier zal dan vooral gekeken worden naar hoe gezond uw bedrijf is, op basis van de jaarcijfers van de afgelopen jaren. Ook de rente wordt hierop gebaseerd. Een andere mogelijkheid is om naar een gespecialiseerde hypotheekbank te gaan die objectfinanciering aanbiedt. Bij deze bedrijfshypotheek wordt er minder gekeken naar u als ondernemer, maar meer naar het bedrijfspand. Het taxatierapport van het pand is van groot belang voor het bedrag dat u kunt financieren. Deze hypotheekvorm geeft meer vrijheid om later eventueel naar een andere bank over te stappen."
 
Zakelijke hypotheek voor verbouwing

Wat niet iedereen weet, is dat ook voor de verbouwing van een bedrijfspand een zakelijke hypotheek afgesloten kan worden. Rinsma: "De looptijd hangt gedeeltelijk af van de mate van afschrijving van uw investering, maar zal meestal rond de tien jaar zijn."
 
Uitgebreid advies inwinnen
Rinsma licht toe dat het vaststellen van de juiste financieringsvorm voor een bedrijf niet eenvoudig is. "Laat u goed informeren door professionals, zoals uw makelaar en accountant. De accountant kan u helpen met het opstellen van een stappenplan voor uw financiering. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken wat voor u de meest gunstige financiering is."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken