Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
31 mei 2019
 

Aandachtspunten bij vermogensbeheer voor ondernemers

 
 

Kies een vermogensbeheerder die past bij uw groei

De meeste ondernemers zijn geen mensen die ‘voldoende’ goed genoeg vinden. Een typerende eigenschap voor veel ondernemers is dat ze alles proberen te maximaliseren, en altijd het onderste uit de kan willen halen. Dat moet ook wel, want als ondernemer bent u zelf helemaal verantwoordelijk voor uw eigen inkomsten.

Altijd dus op zoek naar kansen om nieuwe klanten binnen te halen, de omzet of winst te vergroten of kosten te verlagen. Maar wat doet u met vermogen dat u hebt opgebouwd, bijvoorbeeld na de verkoop van uw onderneming of voor pensioenopbouw? Hebt u dit gewoon op een spaarrekening staan? Jos Leeser van Vermogensbeheer.nl vertelt hoe u met behulp van vermogensbeheer de groei van dit vermogen kunt maximaliseren, en benoemt enkele aandachtspunten.
 
Wat kunt u allemaal met uw vermogen doen?
In de media verschijnen regelmatig berichten dat ondernemers weinig vermogen zouden opbouwen. Leeser ziet echter in de praktijk dat ondernemers best vaak vermogen hebben, bijvoorbeeld voor hun pensioenopbouw of omdat ze een eerdere onderneming verkocht hebben. Volgens hem zijn er verschillende mogelijkheden als u als ondernemer een eigen vermogen hebt opgebouwd. "De veiligste optie is om het geld op een spaarrekening te zetten. Houd er dan wel rekening mee dat u volgens het depositogarantiestelsel bij een faillissement van een bank met een vergunning van de DNB slechts 100.000 euro krijgt. Door de mogelijke kosten voor spaarrekeningen en inflatie daalt uw vermogen daarnaast ieder jaar in waarde."
Een andere optie is volgens hem om vermogen zelf te gaan beleggen. "Maar hebt u als ondernemer nog tijd over om u met aandelenkoersen bezig te gaan houden? Waarschijnlijk niet." De laatste optie, namelijk vermogensbeheer, lost diverse problemen op. Hij legt het uit: "Beleggen geeft u de kans uw vermogen te laten groeien. Omdat uw vermogen gespreid wordt belegd is het risico op verlies het laagst. Daarnaast laat u het beleggen aan professionals over, zodat u uw kostbare tijd aan uw onderneming kunt besteden."
 
Een vermogensbeheerder kiezen die bij uw situatie past
Er zijn in Nederland tal van vermogensbeheerders waar u als ondernemer terecht kunt. Maar hoe kiest u de beste? Leeser: "Het is moeilijk om zomaar de beste vermogensbeheer aan te wijzen. Iedereen heeft andere wensen en eisen, en daarom is het vooral belangrijk een vermogensbeheerder te kiezen die bij uw persoonlijke situatie past. De keuze begint met het formuleren van uw beleggingsdoel, zoals een bepaald bedrag weer kunnen investeren in een nieuwe onderneming, of het realiseren van een mooie oudedagsvoorziening. Kies vervolgens een beheerder waarvan de dienstverlening en portefeuille hierbij aansluit."
 
De kosten van vermogensbeheerders vergelijken
De kosten voor een vermogensbeheerder zijn over het algemeen hoger dan van andere opties, maar de totale opbrengst van het rendement ook. Leeser: "Om de groei van uw vermogen te maximaliseren, kunt u de vermogensbeheerders vergelijken op kosten. Hogere kosten betekent immers minder rendement. Let bij de kosten zowel op directe kosten die vaak een vergoeding voor de dienstverlening inhouden, als de indirect kosten die in fondsen of trackers verwerkt zijn."
 
Rendementen van diverse vermogensbeheerders vergelijken
Hij ziet verder dat mensen vaak een vermogensbeheerder kiezen vanwege het behalen van het hoogste rendement. "Maar staar u hier niet op blind. Hoog rendement hangt samen met een hoog risico. Wilt en kunt u dit risico lopen? Daarnaast is het belangrijk niet alleen naar het rendement over het afgelopen jaar te kijken. Voor een goede vergelijking kunt u beter minimaal naar de drie voorgaande jaren kijken."
 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter zzp boekhouder  |   | 
31-05-2019
 | 
12:19 uur
Geld op de spaarrekening laten staan was in het verleden -bij een hogere spaarrente- wellicht interessant. Anno 2019 niet meer, dat klopt.

Veel zzp' er shebben inderdaad niet altijd veel verstand van aandelen. Een vermogensbeheerder inhuren is een optie, maar er zijn nog tal van zaken waar een zzp' er zijn geld in kan beleggen.

In de verduurzaming van zijn eigen woning, kopen van een lijfrente en evt. banksparen.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken