Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 mei 2019
 

Vier aandachtspunten voor een thuiskantoor als zzp’er

 
 

Richt uw thuiskantoor optimaal in - ook fiscaal

Als zzp’er klinkt het misschien aantrekkelijk om een kantoor aan huis te hebben. U hoeft dan tenslotte geen rekening te houden met reistijd of files en u het maakt het makkelijker om uw eigen werktijden bepalen. Bovendien heeft u hier waarschijnlijk minder afleiding dan wanneer u aan de keukentafel werkt.

Toch zitten er aan een thuiskantoor ook wat haken en ogen. Knab heeft daarom vier aandachtspunten voor u op een rij gezet.
 
1. Controleer de regels voor een thuiskantoor
Een thuiskantoor creëren klinkt in eerste instantie niet heel ingewikkeld. U maakt een kamer vrij, zet er een computer, bureau en bureaustoel neer en voilà: u kunt aan de slag. Maar als zzp’er met een thuiskantoor moet u zich ook aan de regels van de overheid en gemeente houden. Helemaal als uw woning volgens het bestemmingsplan een woonbestemming heeft.
 
Wel of geen toestemming vragen
Heeft u een vrij beroep en bent u bijvoorbeeld huisarts, leraar, tekstschrijver of adviseur? Dan hoeft u geen toestemming te vragen aan de gemeente voor een thuiskantoor. Deze beroepen mag men namelijk vanuit huis beoefenen. Een horecaonderneming of winkel is daarentegen per definitie niet toegestaan aan huis. Bij alle overige beroepen is het verstandig om te controleren of er bezwaar is vanuit de gemeente waarin u woont.
 
Wet- en regelgeving
Heeft u toestemming gekregen? Dan gelden er nog wel een aantal regels. U mag bijvoorbeeld waarschijnlijk slechts een derde van uw huis gebruiken voor uw bedrijf. Verder mag u geen overlast veroorzaken met uw werkzaamheden en zijn opvallende reclame-uitingen of verlichting aan de voorgevel verboden.
 
2. Benut de fiscale voordelen
De kosten voor een kantoor aan huis mag u in sommige gevallen aftrekken tijdens de inkomstenbelasting. Uw kantoor moet hiervoor wel gezien worden als een fiscaal kwalificerende werkruimte. Hiervoor moet u voldoen aan het inkomens- en zelfstandigheidscriterium.
Het inkomenscriterium houdt in dat u minstens 70 procent van uw totale inkomsten vanuit de werkruimte moet verdienen. Daarnaast dient u aan te kunnen tonen dat u ten minste 30 procent van uw tijd ook echt in de werkruimte werkt. Om aan het zelfstandigheidscriterium te voldoen, moet de werkruimte een zelfstandig deel van uw woning zijn, met eigen ingang en sanitair.
Let op: dit betekent dat een omgebouwde schuur dus wel een fiscaal kwalificerende werkruimte kan worden, maar een zolderkamer niet.
Voldoet u aan deze criteria? Dan mag u maximaal vier procent - het fictief rendement op uw vermogen in box 3 - van de waarde van uw kantoor aftrekken van de winst uit uw onderneming. Daarnaast mag u de kosten die u zou moeten betalen als u de werkruimte huurt in mindering brengen op de winst. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor gas, water en licht, schoonmaken, klein onderhoud en zakelijke verzekeringen.
Voldoet u niet aan deze criteria? Dan kunt u de kosten helaas niet aftrekken van de winst uit uw onderneming. Laptops, telefoons en ander apparatuur die u aanschaft voor uw bedrijf mag u wel opgeven als aftrekpost. Gooi dus niet alle bonnetjes direct in de prullenbak.
 
3. Controleer de verzekeringen die u nodig heeft
Voor uw huis heeft u - als het goed is - ooit een opstal- en inboedelverzekering afgesloten. Het is belangrijk om goed na te gaan of hiermee ook uw werkruimte verzekerd is. Vaak vallen uw kantoor en zakelijke apparatuur bij schade namelijk niet onder de dekking van uw particuliere verzekeringen. Een zakelijke elektronica-, inventaris- of inboedelverzekering is in dit geval een verstandige aanvulling.
 
4. Houd u aan de arboregels
Wanneer u vanuit huis werkt, is het misschien verleidelijk om lekker met uw laptop op een bank neer te ploffen. En dat kan natuurlijk heus wel een keer. Maar als u serieus voor uw bedrijf aan de slag wilt, is het echter belangrijk dat u zorgt dat uw werkplek ergonomisch verantwoord is.
 Het is daarom verstandig om goed te investeren in een verstelbaar bureau, instelbare -stoel en de juiste verlichting (denk aan lampen, luxaflex, maar ook voldoende daglicht). Werkt u met een beeldscherm en computers? Dan gelden hiervoor dezelfde regels als op een extern kantoor.
 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
zzp-boekhouder  |   | 
31-05-2019
 | 
12:25 uur
Als je woning koopt met daarnaast een apart/zelfstandige werkruimte zoals hierboven beschreven en het zakelijk pand wordt zakelijk gebruikt. Dan betekent dat ws wel dat het zakelijke pand voor dat deel geactiveerd moet worden op de balans en het hypotheekdeel daarop gepassiveerd.

Kosten aftrekbaar. Verbouwing activeren en in ca. 10 jaar afschrijven.

Is er een fiscaal partner is het spel dan bij de partner komt het zakelijke deel in box 1 (ter beschikkingsregeling). Dus ook activeren/passiveren, kosten aftrekbaar, verbouwing afschrijven.

Bij verkoop is het zakelijke deel is de winst dus wel belast/verlies aftrekbaar.
netnietnieuw.eu  |   | 
1-06-2019
 | 
00:32 uur
goed artikel, bedankt.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken