Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 mei 2019
 

Nederlandse corporates investeren in startups, nog niet in scale-ups

 
 

Om Nederland internationaal competitief te houden zijn grotere investeringen in scale-ups noodzakelijk

Hoewel het aantal Corporate Venture Capital-fondsen investeringen in Nederland de afgelopen 5 jaar is verdubbeld, ligt het aandeel scale-up-investeringen van corporates in ons land lager dan in de rest van Europa, de VS en Azië.

Ook wordt er minder geïnvesteerd per deal. Daardoor missen we kansen om Nederland toekomstbestendig te maken en de bedrijven van de toekomst te bouwen. Dat blijkt uit het rapport The next chapter for Corporate Venture Capital in the Netherlands van Deloitte en StartupDelta. Het rapport werd gisteravond gelanceerd in het bijzijn van Special Envoy van StartupDelta, Constantijn van Oranje.
Het Nederlandse startup ecosysteem is een stuk volwassener geworden in de afgelopen vijf  jaar, met meer incubators, accelerators en ondersteuning door de overheid. Ook heeft er een sterke groei van de Nederlandse Corporate Venture Capital-fondsinvesteringen plaatsgevonden.

Focus investeringen ligt op early stage startups
Deze fondsen richten hun pijlen vooral op early stage startups. Zo geeft meer dan 80 procent van de onderzochte Nederlandse Corporate Venture Capital-fondsen aan in deze groep te investeren. Daarnaast wordt er in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland en Israël door Corporate Venture Capital-fondsen beduidend minder geparticipeerd in late stage funding rondes van Nederlandse startups. Daardoor was in 2018 de mediane transactieomvang in Nederlandse startups door Corporate Venture Capital-fondsen met 4,7 miljoen euro ook beduidend lager dan de Europese mediaan van 11,8 miljoen euro.

Europese trend meer richting scale-ups
In 2018 werd via 468 Corporate Venture Capital-deals in totaal 5,5 miljard dollar in Europese startups geïnvesteerd, een toename van 72 procent ten opzichte van 2017. Het aantal investeringen in late stage scale-ups in Europa steeg daarbij met twintig procent, terwijl het aantal transacties in early stage startups met 19,1 procent daalde.
Nils Beers, directeur StartupDelta, vindt het een gemiste kans dat nog zo weinig Nederlandse corporates investeren in scale-ups. "Juist scale-ups zijn nodig om Nederland ook in de toekomst concurrerend te houden. Corporate Venture Capital speelt een grote rol in het opschalen van startup bedrijven tot scale-ups. Het is niet alleen een effectieve manier voor jonge ondernemingen om risicokapitaal aan te trekken, het biedt ook een kans aan corporates om zakelijke innovatieve partnerschappen aan te gaan."
De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat voor dat Nederlandse bedrijven hun Corporate Venture Capital-initiatieven gaan opvoeren. Daan Witteveen, partner Deloitte Disruptive M&A: "Veel Nederlandse bedrijven zien hun Corporate Venture Capital-fondsen momenteel als een innovatie-instrument. De activiteiten zouden belegd moeten worden binnen de corporate strategie, zodat de investering direct een bijdrage kan leveren aan de transformatie van het bedrijf."

 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Smart IM vindt groeipartner in Capital A
Smart IM, toonaangevend online marketingbureau, kondigt nieuwe aandeelhouders aan. Capital A verkrijgt meerderheidsbelang. Smart IM ziet deze ontwikkeling als startschot voor een nieuwe groeifase.
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken