Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 mei 2019
 

Merendeel zzp’ers onzeker over financiën

 
 

Zzp-tarief gaat niet mee met inflatiestijging

Bijna twee derde van de ondervraagde zzp'ers (63 procent) is regelmatig onzeker over zijn of haar financiën. Deze financiële onzekerheid bestaat uit verschillende facetten, waarbij de vraag of de zzp'er straks wel genoeg pensioen heeft opgebouwd er met kop en schouder bovenuit steekt.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab onder 995 zzp’ers.
 Het merendeel van de zzp’ers (63 procent) voelt zich onzeker over de financiën. Pensioen, geen opdrachten, arbeidsongeschiktheid en belastingzaken zijn de uiteenlopende onderwerpen waar de zorgen zich over uitstrekken. 
Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab: "Financiële onzekerheid hangt vaak samen met onvoldoende financieel overzicht. Dit komt niet alleen bij starters voor, veel zzp’ers hebben onvoldoende inzicht in welk bedrag naar welk potje moet. Terwijl dat overzicht juist veel onzekerheden kan wegnemen."
 
Verschillende facetten van de financiële situatie
Zzp'ers voelen zich over verschillende facetten van de financiële situatie onzeker. Zo geeft 43 procent van de zzp'ers aan zich regelmatig druk te maken of er straks wel genoeg pensioen is opgebouwd. Ook zorgen over het hebben van opdracht (35,7 procent) en wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt (24,6 procent) zijn financiële onzekerheden waar de zzp'er zich regelmatig mee bezighoudt.
 
Uurtarief zzp'er blijft gelijk, ondanks goede prestaties
Met het innen van facturen bij opdrachtgevers heeft 76,4 procent van de zzp'er weinig tot geen moeite. Dit percentage is gestegen vergeleken met vorig jaar (73,6 procent). Een positieve ontwikkeling. Echter de zzp'er verbindt aan het feit dat opdracht goed is voltooid, de opdrachtgever tevreden is en de factuur voldoet, niet aan het verhogen van het tarief. Ook niet als er een opdracht verlengd wordt of een herhaalopdracht geplaatst wordt. Terwijl de zzp'er toch groeit in competentie en van meer waarde wordt voor de opdrachtgever. Zelfs het meestijgen van het tarief met de gebruikelijke inflatie is niet van toepassing op het tarief van de zzp'er.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter de zzpboekhouder  |   | 
23-05-2019
 | 
07:58 uur
De zin zo'n 43 procent van de zzp' ers maakt zich druk of er straks wel genoeg pensioen is opgebouwd.

Ik weet niet of dat klopt. Wellicht dat 43 procent van de zzp' ers zich bewust is dat het pensioen nu nog niet helemaal gedekt is.

Maar is dat voor een werknemer wel altijd het geval. En hoe vaak keren die pensioenfondsen nu het beloofde bedrag uit eigenlijk uit. Of vallen die bedragen vaak lager uit.

Ik ken ook tal van zzp' ers die nu leven en zich geen zorgen maken, ze zijn zich er wel van bewust maar weten ook dat het geen garantie is dat je 67 jaar wordt. Daar wordt nooit onderzoek naar gedaan, omdat verzekeraars en banken daar niks aan kunne verdienen.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken