Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 mei 2019
 

Zes tips om als ondernemer het werk wél af te krijgen

 
 

Brandjes blussen staat focus in de weg

Staat u altijd ‘aan’? Bent u continu aan het schakelen? Is geen dag hetzelfde? Dan bent u vast ondernemer. En die hectiek hoort erbij. De meeste ondernemers vinden brandjes blussen heerlijk, maar het maakt ‘t wel lastig om focus te vinden.

Vooral als u écht een stapel orders moet verwerken, uw administratie moet doen, of een idee uit moet werken. Dan is goede concentratie essentieel. Met deze zes tips helpt Allianz u op weg.
 
1. Ga offline
Volgens onderzoek bepaalt onze mailbox vaak hoe de dag eruitziet. We wijken erdoor van onze planning af en hebben weinig controle over hoe de werkdag verloopt. Dat zorgt weer dat u moeilijk concentratie kunt vinden. De oplossing? Uw mailbox afsluiten. Maar echt afsluiten. En ook WhatsApp, Facebook en andere social media die uw aandacht afleiden. Het allerbeste is eigenlijk om uw telefoon uit te zetten en minimaal 1,5 uur geconcentreerd te werken. Het voelt misschien niet fijn om niet bereikbaar te zijn, maar het resultaat is wel dat u waarschijnlijk véél meer gedaan krijgt.
 
2. Werk in blokken
Een hele dag geconcentreerd werken is voor bijna niemand haalbaar. U heeft natuurlijk ook gewoon pauze nodig. Door te werken in blokken van ongeveer 90 minuten maakt u het makkelijker om te focussen. Na elk blok kunt u een korte pauze nemen, waarmee u uzelf weer oplaadt voor de volgende ronde. Zo houdt u uzelf scherp. In uw pauze kunt u even relaxen, iets eten, of uw energie boosten door naar buiten te gaan. U kunt ook focusblokken afwisselen met blokken waarin u telefoontjes en mailtjes afhandelt.
 
3. Kondig aan dat u niet beschikbaar bent
Bovenstaande tips voelen waarschijnlijk ongemakkelijk, omdat klanten of personeel het niet van u gewend zijn. ‘Heeft u een minuutje?’, hoe vaak wordt dat u wel niet gevraagd? Als u gefocust bezig bent, is dat heel irritant. Elke keer dat u wordt afgeleid, kost het namelijk gemiddeld twintig minuten om weer in uw concentratie te komen. Probeer dus te voorkomen dat mensen vragen of u toch even ‘één minuutje’ heeft door duidelijk te zijn over uw beschikbaarheid. Het kan ook helpen om een keer buiten de deur te werken of u nog drastischer af te sluiten door tip een toe te passen.
 
4. Vroeg opstaan
Veel succesvolle schrijvers en wereldleiders zweren erbij: beginnen voor dag en dauw. Ze doen hun meest geconcentreerde werk voordat ‘de rest’ wakker is. In alle vroegte is het nog heerlijk rustig en is uw brein nog niet volgepompt met allerlei nieuwe informatie. Bovendien wordt uw focus om 06:00 uur niet zo snel onderbroken door onverwachte berichten, belletjes of brandjes die geblust moeten worden.
 
5. Zorg dat u goed in uw vel zit
Een goede concentratiemodus kost nogal wat energie, dus is het belangrijk dat u die energie ook heeft. Nachtrust, gezonde voeding en beweging helpen om uw hersenen optimaal te laten werken. Gefocust werken lukt minder goed als u moe en gestresst bent. Dat werkt eigenlijk averechts. Maar ook andersom werkt goede focus opbouwend: als u meer gedaan krijgt, voelt u uzelf beter en dat levert weer positieve energie op.
 
6. Een dag níet werken
Klinkt misschien gek, maar door een dag níet te werken kunt u uw concentratie tegemoetkomen. Als ondernemer staat u altijd ‘aan’ en staan weekenden niet garant voor vrije tijd. Door uzelf zomaar een (mid)dag écht vrij te gunnen, kunt u het werk even loslaten en creëert u ruimte in uw hoofd. Ga een middagje naar een museum, ontbijt een ochtend buiten de deur of ga een dagje naar het strand. U komt de volgende dag opgeladen terug en dat komt uw focus ten goede.
Gefocust werken kan dus zorgen voor meer rust, minder stress én positieve energie. Zo beschermt u uzelf tegen overbelasting, blijft u mentaal fit en kunt u lekker blijven ondernemen. Een beetje streng voor uzelf zijn voelt misschien onwennig, maar levert u op de korte én lange termijn veel op. Zo kunt u ’s avonds met een gerust hart naar huis zodat u er de volgende dag weer voor de volle 100 procent tegenaan kunt.
 

 
Doorsturen »  3 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
E-ngineers  |   | 
22-05-2019
 | 
08:39 uur
Heerlijk af en toe offline! En even de mail uit, dat werkt ook top!
Ammodo  |   | 
22-05-2019
 | 
22:54 uur
Gezonde voeding en beweging is key en zorgt voor een betere creativiteit!
peter voor zzp boekh...  |   | 
25-05-2019
 | 
14:49 uur
Uitstekend artikel. Vroeg opstaan, dan sportschool, dan werken paar uurtjes, dan boodschappen, weer werken en 's avonds ook beweging.

Achter pc altijd bereikbaar onderweg vaak wel, maar de gsm staat ook wel eens uit. Bewust de Nokia 3310 oude model gekozen, geen WhatsApp, Facebook en andere social media onderweg.

Achter de pv wel, maar dat vreet inderdaad energie.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken