Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 mei 2019
 

Elektrische occasions zijn hot en voorraden lopen verder op

 
 

Tweedehands EV steeds sneller verkocht

Het Nationaal Occasion Onderzoek (NOO) 2019 toont aan dat EV’s ook op de occasionmarkt populair worden. Niet alleen de verkopen van gebruikte EV’s verdubbelden in 2018, maar ook de statijd van EV’s daalde sterk.

De import van gebruikte personenauto’s is met 14,9 procent naar een record aantal van 227.200 occasions gestegen. De teruglopende export van de afgelopen jaren is eindelijk ten einde gekomen. Mede door de toenemende voorraden in ons land, is de export van occasions met maar liefst twaalf procent gegroeid. Samen met de stijgende verkopen en de steeds groter wordende autobedrijven zijn dit aantal opvallende conclusies uit het nieuwe Nationaal Occasion Onderzoek.
 
Kortere statijden en EV’s steeds meer in trek
Uit het Nationaal Occasion Onderzoek komt naar voren dat autobedrijven occasions steeds sneller verkopen. In 2018 daalde het aantal stadagen naar gemiddeld 71 dagen. Vooral jonge occasions, onder de twee jaar, werden veel sneller verkocht. Opvallend is dat de statijd van EV’s sterkt daalt, ondanks dat er meer gebruikte EV’s, waar ook vaker géén bijtellingsvoordeel meer op zit, op de markt komen. Dat EV’s populair worden onder de Nederlandse occasionkoper, blijkt wel uit de verdubbeling van het aantal verkopen in 2018. Dit effect is ook terug te zien bij diverse merken. Tesla werd in 2018 het merk met de kortste statijd. De statijd daalde van 62 dagen in 2017 naar 36 dagen in 2018!
 
Volume import groei richting export
Al jaren worden er meer occasions geëxporteerd, dan geïmporteerd. In 2013 bedroeg het aantal import-occasions nog maar 32 procent van het volume in export. In 2018 is dat opgelopen tot 86 procent. Daarmee zijn import en export bijna met elkaar in balans. Daarbij is de export van gebruikte personenauto’s in 2018 met maar liefst twaalf procent gegroeid. De trend van teruglopende export is duidelijk ten einde gekomen. Een oorzaak is de toename van de voorraden occasions in ons land. Daarnaast komen er vaak zulke grote aantallen vergelijkbare auto’s terug vanuit lease, dat export voor een deel van die auto’s de beste manier is om deze snel tegen een goede prijs te verkopen.
 
Voorraden worden steeds groter
De voorraden occasions bij autobedrijven zijn in 2018 met maar liefst twaalf procent toegenomen. Dit is de sterkste stijging in jaren. Deze grote voorraden brengen een risico met zich mee. Als de economie stagneert en de vraag inzakt, kunnen autobedrijven worden geconfronteerd met te veel auto’s waar ze ook nog eens lang mee blijven zitten. Om deze auto’s van de hand te kunnen doen, zullen zij lagere verkoopprijzen moeten hanteren.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken