Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Een derde MKB’ers denkt dat FinTech binnen vijf jaar plek banken inneemt

68 procent ondernemers: Te weinig innovatie bij banken

Een derde MKB’ers denkt dat FinTech binnen vijf jaar plek banken inneemt

8 mei 2019 - Ondanks het relatief korte bestaan van FinTech in Nederland, verwacht maar liefst 31 procent van de Nederlandse MKB-ondernemers dat FinTech-ondernemingen binnen vijf jaar de positie van banken hebben overgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van October onder 1.059 Nederlandse ondernemers.

Van alle ondervraagden stelt tweederde dat er op het gebied van bedrijfsfinanciering de afgelopen vijf jaar te weinig innovatie heeft plaatsgevonden bij de traditionele bank.
Met 84 procent is deze onvrede het sterkst onder MKB’ers in de logistieke sector, gevolgd door retail (78 procent), horeca en de zakelijke dienstverlening (beide 76 procent). "Deze cijfers maken duidelijk dat Nederlandse ondernemers vernieuwing en innovaties belangrijk vinden," zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. "Innovatie beperkt zich niet langer tot de dagelijkse gang van zaken zoals het digitaliseren van bedrijfsprocessen, maar geldt ook in toenemende mate voor bedrijfsfinanciering."
 
Snel schakelen

Uit het onderzoek blijkt verder dat maar liefst 63 procent van de ondervraagden vindt dat banken met achterhaalde technologieën en systemen werken, waardoor zij volgens de respondenten niet snel genoeg kunnen schakelen met ondernemers. Mannaerts: "Omdat er de afgelopen jaren weinig innovatie heeft plaatsgevonden in de kredietverlening, verliest een gemiddelde ondernemer buitensporig veel tijd aan een kredietaanvraag. Terwijl met behulp van automatisering en (digitale) tools veel tijd kan worden bespaard." Volgens het onderzoek heeft de meerderheid van de ondervraagde ondernemers vertrouwen in digitale hulpmiddelen; zo denkt 53 procent zelfs dat online tools betere risico-inschattingen maken dan fysieke medewerkers van banken.
 
Nog geen alternatief
Ondanks het vertrouwen in de toekomst van FinTech-ondernemingen ziet maar liefst driekwart van de ondervraagden op dit moment (nog) geen goed alternatief voor banken als het gaat om financiële dienstverlening richting ondernemers. Vooral ondernemers in de zakelijke dienstverlening zien het met 77 procent somber in. Mannaerts: "Dat FinTech de toekomst heeft, staat vast. Tegelijkertijd zien we dat veel ondernemers nog onbekend zijn met alle mogelijkheden die alternatieve financiering(en) biedt. Door beter aan te sluiten op de wensen van de ondernemer en te zorgen voor meer inzicht in het aanbod vanuit de markt, kan deze onzekerheid worden weggenomen."
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.