Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 mei 2019
 

Ondernemer in nood vraagt pas hulp als water aan lippen staat

 
 

Ondernemer trekt te laat aan de bel

Voor ondernemers in nood geldt schaamte en het stigma rond falen dubbel, omdat problemen bespreekbaar maken direct gevolgen heeft voor samenwerken en zakendoen. Daarnaast zit het in de aard van ondernemers om te verwachten dat het morgen beter zal gaan. Als ze eerder aan de bel trekken bij problemen en het beter bekend is waar ze daarmee terecht kunnen, kan grotere schade worden voorkomen.

Dat stellen onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam Jeanne Martens en Juan Francisco Alvarado Valenzuela op basis van hun in het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie gepubliceerde onderzoek naar ondernemers in zwaar weer en het moment waarop zij hulp zoeken. Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens van bijna 900 cases van een non-profitorganisatie die hulp biedt aan ondernemers in nood.
 
Onzichtbaar
Het zijn doorgaans vooral de succesverhalen van ondernemers die de aandacht trekken. Ook in wetenschappelijk onderzoek blijven hierdoor het falen, de oorzaken daarvan en het weer opstaan, of beëindigen van het bedrijf onderbelicht. Maar door de toegenomen populariteit van het ondernemerschap krijgt naar verwachting ook een steeds groter deel van de ondernemers te maken met tegenslag.
 "Het gaat om een substantieel maar grotendeels onzichtbaar deel van het totale aantal ondernemers," aldus HvA-onderzoeker Jeanne Martens. Dit leidt niet alleen tot persoonlijke schade, maar ook tot maatschappelijke en economische kosten. Martens: "Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke impact voor iemand die een familiebedrijf moet opgeven, maar economisch gezien ook aan leveranciers waarvan de rekening niet betaald wordt, of een gezin met kinderen in geldnood."
 
Problemen
De onderzoekers onderscheiden vier soorten oorzaken van problemen bij ondernemers: financieel, administratief, persoonlijk en overig. Hiertussen bestaat een wisselwerking en veelal stapelen problemen zich op meerdere vlakken op. Problemen in de categorieën persoonlijk (echtscheiding, ziekte) en overig (taxi kapot, schade in bedrijf) zijn minder goed aan te voorzien, maar hebben hun weerslag op de eerste twee categorieën of vice versa.
"Over het algemeen is falen moeilijk bespreekbaar. Voor ondernemers geldt dit nog meer, omdat het moeilijk zakendoen of samenwerken is met een bedrijf dat dreigt om te vallen of in problemen zit," verduidelijkt Martens. "Daarbij zit het in ondernemers om te denken dat het morgen beter zal gaan, kansen te zien en vooruit te schuiven. Ze trekken te laat aan de bel, waardoor de gevolgen en schade van problemen groter zijn en de kans op herstel kleiner."
 
Ondersteuning
Een signalerende en stimulerende rol is weggelegd voor de omgeving van de ondernemer, zoals banken en accountants. "Zij kunnen helpen het oorspronkelijke, ondernemende denken in kansen en scenario’s te stimuleren in plaats van alleen naar de rode cijfers en eventuele dichte enveloppen te kijken. Juist als de ondernemer al klem zit en vooral bezig is met overleven, zouden adviseurs hen moeten helpen de blik op de toekomst te houden of te herpakken," beschrijft Martens. Het is daarbij voor ondernemers regelmatig onduidelijk waar ze in welke fase van problemen ondersteuning kunnen vinden.
 
Het lectoraat Entrepreneurship van De Hogeschool van Amsterdam voert onderzoek uit naar de oorzaken en gevolgen van ondernemersfalen en -herstel met specifieke aandacht voor de ondersteuning (of het gebrek daaraan) die zij daarbij krijgen uit het sociale, zakelijke en institutionele netwerk. Daarbij worden bruikbare lessen getrokken voor andere en toekomstige ondernemers, hun omgeving en beleidsmakers. Onderzoekers Jeanne Martens en JuanFra Alvarado werken daarvoor onder meer in samenwerking met studenten aan de hogeschool aan een grote database met faalverhalen van ondernemers.
 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter zzp,boekhouder  |   | 
7-05-2019
 | 
07:51 uur
Ondernemers zijn net mensen. Ook bij hen speelt denial/ontkenning een rol als de zaken even wat minder gaan. De omzet achter loopt en de rekeningen zich opstapelen. Ik kan me vinden in het onderzoek van Jeanne Martens en Juan Francisco Alvarado Valenzuela.

Als boekhouder tracht ik de zzp' er soms ook te coachen, lees - bewust te maken van zijn gedrag en de oorzaak van zijn omstandigheden.

Er moet in eerste instantie wel intrinsieke motivatie van de zzp' er zijn om te willen veranderen of zijn eigen rol in het geheel te zien.

Daar zit hem vaak de bottleneck.
Linda  |   | 
10-05-2019
 | 
14:25 uur
Er staat in het artikel iets over''... een non-profitorganisatie die hulp biedt aan ondernemers in nood''. Welke organisatie is dat? Ik kan wel wat hulp gebruiken maar kan dat nergens vinden. Wellicht is dat ook een reden dat ondernemers te lang wachten met hulp vragen: ze weten niet waar ze dat zouden kunnen krijgen.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken