Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 mei 2019
 

Lagere economische groei zorgt voor stijging faillissementen in alle sectoren

 
 

Aantal faillissementen stijgt naar verwachting met tien procent in 2019

ABN AMRO verwacht dat het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen, inclusief éénmanszaken, in 2019 met circa tien procent stijgt ten opzichte van 2018. De wereldwijde groeivertraging van de economie is inmiddels ook in ons land voelbaar in alle bedrijfssectoren.

De dalende trend van het aantal faillissementen in Nederland liep in de zomer van 2018 daarom ten einde. Zo lijden consumentgedreven sectoren als de retail en leisure direct onder de afnemende groei van de particuliere consumptie en het dalende consumentenvertrouwen. Ook voor sectoren die afhankelijk zijn van de export, zoals de industrie, heeft de teruglopende groei van de wereldhandel negatieve gevolgen. Hierin speelt de toenemende onzekerheid, over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de brexit, een belangrijke rol.
 
Faillissementen in autoretail, horeca en bouw stijgen met meer dan tien procent
Wel is sprake van grote verschillen tussen bedrijfssectoren. Vooral bij bedrijven - exclusief eenmanszaken - in de autoretail en horeca was de laatste twaalf maanden al sprake van een sterke stijging van het aantal faillissementen. ABN AMRO verwacht dat het aantal faillissementen in deze sectoren in 2019 sterk blijft stijgen ten opzichte van het absolute bodemjaar 2018, met tien procent of meer. In de bouw verwacht de bank een vergelijkbare stijging, met name door stijgende kosten en een lagere bouwproductie. Ook is het aantal eenmanszaken in de bouwsector de laatste jaren flink gestegen. Deze bedrijven zijn extra kwetsbaar, bijvoorbeeld als opdrachten worden uitgesteld.
 "Voor dit jaar verwachten wij een afnemende economische groei van 1,4 procent. Bij een afkoelende economie, waarbij het bruto binnenlands product rond dit niveau beweegt, is er historisch gezien bijna altijd sprake van een toename van het aantal faillissementen," zegt Loek Caris, Sector Econoom Thema’s van ABN AMRO.
 
Sterke stijging faillissementen, maar wel ruim 60 procent onder niveau 2013
De economische groeivertraging eist in alle economische sectoren haar tol. Caris: "De werkgelegenheid groeit minder snel en dit wordt niet gecompenseerd door een toename van de koopkracht. Het consumentenvertrouwen daalde het afgelopen half jaar flink, met als mogelijk gevolg dat consumenten behoudend worden in hun uitgaven. Dit heeft negatieve effecten op consumentgedreven sectoren. Ook in sectoren die afhankelijk zijn van de uitvoer gaat de groeivertraging nadelig uitpakken. Caris benadrukt wel dat  ondanks de sterke stijging het aantal faillissementen nog ver onder het niveau - ruim 60 procent – van het piekjaar 2013 ligt.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter zzp.boekhouding  |   | 
6-05-2019
 | 
11:00 uur
De media berichten ons regelmatig dat Nederland in een groeifase zit en dat het economisch goed gaat.

Ik liep op Bevrijdingsdag even van Haarlem-station naar de Haarlemmer Hout waar het concert werd gegeven, maar als je de leegstaande winkels ziet in de Grote Houtstraat dan geeft dat toch wel te denken. De kleine ondernemer die nog de oude huurprijs betaalt houdt het hoofd net, net niet boven water, maar als de huurtermijn afloopt de prijzen worden verdubbeld of nog hoger worden dan blijven alleen de grote merken en de mobile winkels over.

Zorgwekkend om dat authentieke winkels meer en meer uit het stadsbeeld verdwijnen.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken