Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
2 mei 2019
 

'Ondernemers onvoldoende bezig met duurzaamheid'

 
 

Ondernemers onmisbaar voor duurzamere wereld

Nederlandse ondernemers blijven achter in het werken aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (VN). Drie jaar na het opstellen van de Sustainable Development Goals (SDGs) door de VN is 72 procent van de ondernemers nog altijd onbekend met de doelen.

Ondernemers vertegenwoordigen samen het overgrote deel van de economie en werkgelegenheid. Zij zijn dus onmisbaar als we met elkaar de uitdagingen van nu aan willen.
De helft van alle ondernemers houdt zich zakelijk gezien niet of nauwelijks bezig met duurzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk, uitgevoerd in opdracht van het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk van Oxfam Novib. Voor het onderzoek werden 2.359 Nederlandse ondernemers uit het mkb bevraagd. Naast hun kennis over de Global Goals, is er ook gevraagd naar hun gedrag op het gebied van zakelijke duurzaamheid. Van de ondernemers zegt 21 procent niets met duurzaamheid te doen. Nog eens 28 procent zet zich er alleen voor in als het ze geen tijd of geld kost. 

Gelijkheid
Opvallend is dat ondernemers weinig doen aan de doelen die ze belangrijk vinden. Dit zijn: een einde aan de honger, fatsoenlijke banen en economische groei, bescherming van zeeën en oceanen en herstel van de ecosystemen/behoud biodiversiteit. "Misschien voelen deze doelen te groot en onbereikbaar voor ondernemers om er concrete stappen in te zetten," analyseert Anouk Franck, bedrijven- en mensenrechtenexpert bij Oxfam Novib.
Op andere duurzaamheidsdoelen zijn ondernemers aanmerkelijk actiever. Zo zetten zij zich relatief vaak in voor gezondheid en welzijn, gelijkheid tussen man en vrouw, en partnerships voor het realiseren van de Sustainable Development Goals.

Kennis
Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers die bekend zijn met de duurzaamheidsdoelen, gemiddeld 25 procent actiever zijn met duurzaamheid in hun bedrijfsvoering, dan collega’s die er niet bekend mee zijn. Een andere doorslaggevende factor is kennis. Van de ondernemers die zeggen te weten hoe zij kunnen bijdragen aan een betere wereld, wil 72 procent zijn bedrijf continu verduurzamen. Bij de algemene groep ligt dit percentage aanzienlijk lager: 51 procent.
Van de ondernemers die actief willen verduurzamen, doet 90 procent dat via zijn inkoopbeleid en/of CO2-uitstoot. Van de ondernemers die zich zakelijk niet met duurzaamheid bezighouden, zegt 59 procent niet ‘bewust’ in te kopen en niet op zijn CO2-uitstoot te letten. "Om ondernemers te activeren om te werken aan de duurzaamheidsdoelen, is meer kennis en vooral een meer positieve houding ten opzichte van duurzaamheid in de bedrijfsvoering nodig," zegt Franck.

Ontwikkelingslanden
"Bij het zakendoen in ontwikkelingslanden is het van belang ervoor te zorgen dat internationale standaarden op het gebied van mensenrechten worden gerespecteerd," vervolgt zij. Kijk bijvoorbeeld naar doel acht, waardig werk en economische groei. "Garnalenpellers in Azië, vooral vrouwen, werken vaak in vuile, koude en onveilige verwerkingsfabrieken. Zij kunnen vaak amper voldoen aan de verplichte dagelijkse quota en verdienen nauwelijks genoeg geld om hun familie te onderhouden. In sommige verwerkingsbedrijven is toiletbezoek of toegang tot drinkwater beperkt en zwangere vrouwen worden op straat gezet. Ondernemers die in zo’n context zaken doen, kunnen een positieve bijdrage leveren. Dan moeten zij wel bewust sturen op respect voor mensenrechten en duurzaamheid, in lijn met de Global Goals."

 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Voeding voor de concentratie
B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Internetondernemers kunnen niet meer zonder goede hosting
Het belang van een goede hosting voor een internetondnemer
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken