Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 april 2019
 

De voordelen van zakelijk beleggen

 
 

Zakelijk beleggen brengt ook risico’s met zich mee

Als ondernemer regelt u uw zakelijke financiën via uw zakelijke rekening. Maar ook voor de opbouw van vermogen kunt u uw zakelijke rekening benutten. Mogelijk tegen een aantrekkelijk belastingtarief. Evi van Lanschot zet de belangrijkste voor- én nadelen van zakelijk vermogen opbouwen voor u op een rij.

De meeste ondernemers ontvangen hun inkomsten op een zakelijke rekening. Evi van Lanschot: "Uw zakelijke financiën blijven zo gescheiden van uw privévermogen. Dat helpt om goed financieel overzicht te houden. Maar wat doet u met geld dat u overhoudt op uw zakelijke rekening? Boekt u dat over naar uw privérekening om het vanuit deze rekening te sparen of beleggen? Daardoor betaalt u misschien teveel belasting en loopt u ook andere voordelen mis.

Mogelijk fiscaal voordeel
Een zakelijke spaar- of beleggingsrekening is volgens Evi van Lanschot simpel te openen. "Al moet u als ondernemer wel iets meer documenten aanleveren dan bij een normale rekening. Bij de meeste aanbieders regelt u  het openen van een rekening volledig online. Zo kunt u snel starten met het opbouwen van vermogen."
Evi van Lanschot vervolgt dat dit mogelijk is met fiscaal voordeel: "Want de belastingheffing voor zakelijk en privé vermogen is namelijk niet gelijk. Als ondernemer betaalt u belasting over het werkelijk behaalde rendement. Voor de particulier rekent de belastingdienst met een verondersteld – ofwel forfaitair – rendement. Het verschil in belastingtarief kan in uw voordeel werken.

In uw situatie beter om privé of zakelijk te beleggen?
Volgens Evi van Lanschot is het simpel gesteld alleen bij hoge rendementen aantrekkelijk om uw geld privé te beleggen. "De voor u beste keuze is afhankelijk van de omvang van uw vermogen en de gekozen ondernemingsvorm: een besloten vennootschap of een eenmanszaak. Maak wel eerst gebruik van de vrijstelling die u als particulier in box drie hebt. Over de eerste 30.360 euro van uw vermogen betaalt u namelijk geen belasting."
Evi van Lanschot wil wel nog wijzen op het volgende: "Binnen de bv mag u in principe ongelimiteerd vermogen opbouwen. Als zzp’er of eenmanszaak mag u alleen geld dat is bedoeld voor een zakelijk doel of tijdelijke buffer aanhouden. Staat er veel meer op uw betaal- of beleggingsrekening dan ziet de Belastingdienst dit alsnog als privévermogen."

Trek uw verliezen af
Evi van Lanschot noemt wel nog een bijkomend voordeel van beleggen als ondernemer: "Eventuele verliezen kunt u aftrekken van uw bedrijfswinst, waardoor u minder belasting betaalt. Dat is prettig. Want hoewel de financiële markten op de lange termijn altijd omhoog gaan, kunnen de koersen op korte termijn aardig fluctueren."
Voor ondernemers met een bv of eenmanszaak gelden specifieke voorwaarden voor het aftrekken van een eventueel verlies volgens Evi van Lanschot. "Als ondernemer kent u  natuurlijk de zakelijke risico’s. Die gelden ook voor uw vermogen in uw bedrijf: in het geval van een faillissement van de bv bent u uw belegde vermogen kwijt. Houd ook rekening met de regels rond privacy. U bent verplicht uw bv in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en jaarcijfers te publiceren. Deze cijfers zijn voor iedereen toegankelijk. Voor veel ondernemers weegt het fiscale voordeel van vermogensopbouw op de zakelijke rekening echter ruimschoots op tegen de kans op eventuele pottenkijkers."
Evi van Lanschot wil wel afsluiten met een waarschuwing: "Zakelijk beleggen brengt ook risico’s met zich mee. U kunt een deel van uw inleg, of de gehele inleg verliezen. Want de waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. En in het verleden behaalde resultaten bieden daarbij geen garantie voor de toekomst. Loop daarom geen onnodig risico. Zorg dat u op de hoogte bent van de risico’s van beleggen en de kenmerken van elk beleggingsproduct voordat u begint met beleggen. Meer informatie hierover vindt u in de afspraken die horen bij het product dat u gaat kiezen of hebt gekozen."
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken