Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
19 april 2019
 

Eén op de vijf zzp’ers kiest voor een leaseauto

 
 

Fiscale- en subsidieregelingen mobiliteit niet bekend bij zzp’er

Het aantal gebruikers van een leaseauto onder zzp’ers blijft onverminderd doorgroeien. Eén op de vijf zzp’ers (20,2 procent) leaset inmiddels een auto. Steeds meer zzp’ers zien de gemakken van leasen en daardoor groeit de populariteit nog steeds onder zzp’ers.

Voor wat betreft de fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit valt er bij de zzp’er nog wel wat te leren. Ruim twee derde (76,6 procent) geeft aan hier niet van op de hoogte te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1070 zzp’ers in samenwerking met Terberg Business Mobility.
Terberg Business Mobility: "Voor de ondernemer is het belangrijk te weten wat de financiële/fiscale consequenties zijn van de mobiliteitskeuze."
 
Aantal zzp’ers met leaseauto groeit door
90 procent van de zzp’ers gebruikt zijn of haar auto voor het werk. En het aantal zzp’ers met een leaseauto, binnen deze groep, is weer gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren. Koos in 2017 12,1 procent van de zzp’ers voor het leasen van een auto, in 2018 was dat percentage gegroeid naar 13,9 procent. Nu, in 2019, maakt 20,2 procent van de zzp’ers gebruik van een leaseauto. Daarmee groeit het aantal zzp’ers met een leaseauto nu al vijf jaar achter elkaar. Eén op de vijf zzp’ers ziet inmiddels de voordelen van een leaseauto.
 
Mogelijkheden fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit zzp’er
Voor wat betreft de fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit valt er nog wel wat te leren door de zzp’ers. 76,6 procent van de zzp’ers is namelijk niet op de hoogte van de mogelijkheden. Verder geeft 69,5 procent van de groep ondervraagden aan eerder tot aanschaf of leasen van een (nieuwe) auto over te gaan als ze daar subsidie op krijgen of extra fiscaal voordeel valt te behalen.
 
Alternatief vervoer
Naast de auto gebruikt de zzp’er ook alternatief vervoer. 26 procent stapt regelmatig op de fiets, waarvan 28,6 procent over een elektrische fiets beschikt. Ook het openbaar vervoer blijft populair, 46,9 procent van de zzp’ers maakt hier, naast de auto ook gebruik van, waarvan slechts een klein percentage, 7,9 procent, met de bus gaat en het overgrote deel, 92,1 procent, de voorkeur geeft aan de trein.
 

 
Doorsturen »  4 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter de zzpboekhouder  |   | 
21-04-2019
 | 
11:41 uur
De fiets van de zaak is voor de zzp' er ook fiscaal interessant omdat je de BTW terug krijgt en over de aankoopprijs excl. BTW ook nog het voordeel van de Inkomstenbelastingaftrek pakt.

Ook een youngtimer is interessant voor de zzp' er.

Als je als ZZP’er een privé-auto van 15 jaar oud hebt, dan kunt u deze in de zaak inbrengen.

Grote voordeel is dat u dan 35% de dagwaarde moet bijtellen. Dus niet over de (oude) officiële aankoopprijs, maar over de veel lagere dagwaarde.

U kunt dan alle kosten benzine, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen als kosten zakelijk aftrekken.

Stel u koopt een 15 jaar oude Audi A6 met slechts 180.000 km op de teller op voor € 3.500. De bijtelling voor deze auto bedraagt 35% van € 3.500 is € 1.225 per jaar.

Het kost u netto € 637 per jaar, uitgaande van een belastingtarief van 52%.

Als u deze aankoop vergelijkt met een nieuwe Audi A6, dan is de catalogusprijs € 61.600. De bijtelling komt dan uit op een bedrag van € 13.550 per jaar. Netto is dat ruim € 7.000.

Tip: zorg wel voor een officieel taxatierapport om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
Mannenzaken.be  |   | 
23-04-2019
 | 
12:06 uur
Goed dat je het aangeeft Peter. Ik zelf ben ook voor een youngtimer gegaan. Wel heb je dan weer de risico's dat je regelmatig onderhoudskosten hebt. Ik zelf ben benieuwd hoeveel zzp'ers momenteel overstappen naar een elektrische auto omdat daar veel fiscale voordelen zitten.
Floris Mulder  |   | 
24-04-2019
 | 
09:52 uur
Ook wij zien een toename in zzp'ers die voor (reguliere) lease kiezen.

Zowel een Youngtimer zoals Peter aangeeft, en ook occasion lease wordt steeds vaker aangevraagd.
De grootste voordelen zijn geen levertijd. Zeker als je interesse naar een volledig elektrische auto gaat. Deze hebben soms een levertijd van meer dan 12 maanden.
Dan wordt er geregeld gekozen voor een occasion lease op basis van een 2015 of 2016 VW Golf GTE, Audi A3 E-Tron, VW Passat GTE of Mercedes C350e (allen deels elektrisch met 7% of 15% bijtelling).

@mannenzaken, best veel, gezien de fiscale voordelen, echter de levertijd is vaak lang, De Tesla model 3 is redelijk snel leverbaar. Alternatieven met een redelijke range kennen een langere levertijd. Daarnaast komen er volgend jaar veel nieuwe volledig elektrische modellen met een goede range op de markt. Deze tussenoplossing is hiervoor erg interessant.

@Peter, Zeker is de Youngtimer ook een interessant alternatief. Qua kosten en onderhoudsrisico van een meer dan 15 jaar oude auto moet je wel willen. Zeker als je altijd een ''nieuwe'' auto op basis van full operational lease hebt gereden, dan ben je de hogere onderhoud- en reparatiekosten niet gewend. Wij zien dat geregeld klanten dit als onprettig ervaren. En daarom toch kiezen voor een full operational lease contract, zonder risico's.

peter zzp/boekhouder  |   | 
24-04-2019
 | 
10:30 uur
Dank voor jullie reacties. E.e.a. heeft ook met budget te maken. Ik heb een klant die een Volvo youngtimer heeft gekocht waar vroeger de directeur van de Hoogovens/TataSteel in reed. Hij heeft geluk, weinig onderhoud en hij rijdt als een vorst.

Occasion lease met lage bijtelling is ook interessant. Al tel je dan uiteraard wel bij over de nieuwwaarde en schrijf je af over de lagere occasion aankoopprijs.

Veel zzp'ers gaan voor uiterlijk vertoon met een nieuwe auto, maar vergeten dat ze einde jaar een fikse bijtelling krijgen.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken