Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Eén op de vijf zzp’ers kiest voor een leaseauto

Fiscale- en subsidieregelingen mobiliteit niet bekend bij zzp’er

Eén op de vijf zzp’ers kiest voor een leaseauto

19 april 2019 - Het aantal gebruikers van een leaseauto onder zzp’ers blijft onverminderd doorgroeien. Eén op de vijf zzp’ers (20,2 procent) leaset inmiddels een auto. Steeds meer zzp’ers zien de gemakken van leasen en daardoor groeit de populariteit nog steeds onder zzp’ers.

Voor wat betreft de fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit valt er bij de zzp’er nog wel wat te leren. Ruim twee derde (76,6 procent) geeft aan hier niet van op de hoogte te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1070 zzp’ers in samenwerking met Terberg Business Mobility.
Terberg Business Mobility: "Voor de ondernemer is het belangrijk te weten wat de financiële/fiscale consequenties zijn van de mobiliteitskeuze."
 
Aantal zzp’ers met leaseauto groeit door
90 procent van de zzp’ers gebruikt zijn of haar auto voor het werk. En het aantal zzp’ers met een leaseauto, binnen deze groep, is weer gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren. Koos in 2017 12,1 procent van de zzp’ers voor het leasen van een auto, in 2018 was dat percentage gegroeid naar 13,9 procent. Nu, in 2019, maakt 20,2 procent van de zzp’ers gebruik van een leaseauto. Daarmee groeit het aantal zzp’ers met een leaseauto nu al vijf jaar achter elkaar. Eén op de vijf zzp’ers ziet inmiddels de voordelen van een leaseauto.
 
Mogelijkheden fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit zzp’er
Voor wat betreft de fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit valt er nog wel wat te leren door de zzp’ers. 76,6 procent van de zzp’ers is namelijk niet op de hoogte van de mogelijkheden. Verder geeft 69,5 procent van de groep ondervraagden aan eerder tot aanschaf of leasen van een (nieuwe) auto over te gaan als ze daar subsidie op krijgen of extra fiscaal voordeel valt te behalen.
 
Alternatief vervoer
Naast de auto gebruikt de zzp’er ook alternatief vervoer. 26 procent stapt regelmatig op de fiets, waarvan 28,6 procent over een elektrische fiets beschikt. Ook het openbaar vervoer blijft populair, 46,9 procent van de zzp’ers maakt hier, naast de auto ook gebruik van, waarvan slechts een klein percentage, 7,9 procent, met de bus gaat en het overgrote deel, 92,1 procent, de voorkeur geeft aan de trein.
 

Doorsturen  |  4  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter de zzpboekhouder

21-04-2019 09:41  |  

Mannenzaken.be

23-04-2019 10:06  |  

Goed dat je het aangeeft Peter. Ik zelf ben ook voor een youngtimer gegaan. Wel heb je dan weer de risico's dat je regelmatig onderhoudskosten hebt. Ik zelf ben benieuwd hoeveel zzp'ers momenteel overstappen naar een elektrische auto omdat daar veel fiscale voordelen zitten.

Floris Mulder

24-04-2019 07:52  |  

Ook wij zien een toename in zzp'ers die voor (reguliere) lease kiezen.

Zowel een Youngtimer zoals Peter aangeeft, en ook occasion lease wordt steeds vaker aangevraagd.
De grootste voordelen zijn geen levertijd. Zeker als je interesse naar een volledig elektrische auto gaat. Deze hebben soms een levertijd van meer dan 12 maanden.
Dan wordt er geregeld gekozen voor een occasion lease op basis van een 2015 of 2016 VW Golf GTE, Audi A3 E-Tron, VW Passat GTE of Mercedes C350e (allen deels elektrisch met 7% of 15% bijtelling).

@mannenzaken, best veel, gezien de fiscale voordelen, echter de levertijd is vaak lang, De Tesla model 3 is redelijk snel leverbaar. Alternatieven met een redelijke range kennen een langere levertijd. Daarnaast komen er volgend jaar veel nieuwe volledig elektrische modellen met een goede range op de markt. Deze tussenoplossing is hiervoor erg interessant.

@Peter, Zeker is de Youngtimer ook een interessant alternatief. Qua kosten en onderhoudsrisico van een meer dan 15 jaar oude auto moet je wel willen. Zeker als je altijd een ''nieuwe'' auto op basis van full operational lease hebt gereden, dan ben je de hogere onderhoud- en reparatiekosten niet gewend. Wij zien dat geregeld klanten dit als onprettig ervaren. En daarom toch kiezen voor een full operational lease contract, zonder risico's.

peter zzp/boekhouder

24-04-2019 08:30  |  

Dank voor jullie reacties. E.e.a. heeft ook met budget te maken. Ik heb een klant die een Volvo youngtimer heeft gekocht waar vroeger de directeur van de Hoogovens/TataSteel in reed. Hij heeft geluk, weinig onderhoud en hij rijdt als een vorst.

Occasion lease met lage bijtelling is ook interessant. Al tel je dan uiteraard wel bij over de nieuwwaarde en schrijf je af over de lagere occasion aankoopprijs.

Veel zzp'ers gaan voor uiterlijk vertoon met een nieuwe auto, maar vergeten dat ze einde jaar een fikse bijtelling krijgen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.