Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 april 2019
 

ZZP’er laat honderden euro’s liggen door vooraf ingevulde aangifte

 
 

Vergeet geen aftrekposten op te voeren

De vooraf ingevulde aangifte (VIA) lijkt een zegen voor zelfstandig ondernemers, maar anders dan voor mensen in loondienst, hebben zij veel meer gunstige belastingregelingen die meegenomen mogen worden.

In de vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst staat dit belastingvoordeel niet vermeld en ook de jaarcijfers dienen zzp'ers zelf in te vullen. Hierdoor is de inkomstenbelastingaangifte van zzp’ers een stuk complexer dan simpelweg het controleren van vooraf ingevulde gegevens. Echter, meer dan de helft schakelt geen externe hulp in, waardoor ieder jaar honderden euro’s belastingaftrek per zzp’er wordt misgelopen.

Zzp'er doet aangifte zelf
Uit onderzoek van ZZP Belastingadviseurs onder 7000 zzp’ers blijkt dat 62 procent van alle zzp’ers zelf hun inkomstenbelasting verzorgen en geen financieel adviseur inschakelen. Tevens blijkt ook dat 71 procent niet op de hoogte is van al zijn mogelijke aftrekposten, toelages of niet de kennis heeft om deze correct op te voeren in de belastingaangifte. Dit is omgerekend honderden euro’s belastingaftrek per zzp’er, die onbenut blijft.

Aftrekposten
De belangrijkste aftrekposten zijn zelfstandigen- en startersaftrek. Hier heeft een zzp’er recht op bij het behalen van het urencriterium. Echter weten veel zzp’ers niet dat ook de niet direct factureerbare uren, maar wel gerelateerd aan de bedrijfsvoering, meetellen. Verder worden minder bekende aftrekposten als de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, meewerkaftrek, speur- en ontwikkelingswerk, pensioenaftrek of middelen met fiscaal partner veelal vergeten.
"We merken dat het merendeel van de zzp’ers geen hulp inschakelen van een expert om zo kosten te besparen, met als gevolg dat ze veel aftrekposten waar wel recht op is, vergeten mee te nemen, "aldus Max Verhoeven van ZZP Belastingadviseurs.

Voor snel inzicht van alle mogelijke aftrekposten en toelages heeft ZZP Belastingadviseurs de Inkomstenbelasting Aftrekpostenscan ontwikkeld .
 

 
Doorsturen »  4 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
zzp-boekhouding  |   | 
10-04-2019
 | 
15:25 uur
Max heeft een punt. Als het op fiscale zaken aankomt is het goed als een boekhouder even goed naar de persoonlijke situatie van de zzp' er kijkt.

Inderdaad wordt vaak de meeewerkaftrek vergeten, maar verdient een zzp' er heel veel geld en heeft zijn partner geen of weinig inkomen dan is arbeidsbeloning vaak weer gunstiger.

Ook het investeren op het juiste moment in inventaris levert voordelen op waardoor er recht kan komen op investeringsaftrek.

De Inkomstenbelasting aangifte als zzp' er zelf invullen is - gezien mijn ervaring- meestal zonde van de tijd en energie.
Dennis  |   | 
11-04-2019
 | 
12:14 uur
Misschien nog veel belangrijker: de meeste zelfstandig ondernemers hebben er geen idee van wat wel of niet tot de zakelijke kosten gerekend mag worden en vorderen btw terug van niet zakelijke kosten. Bij een belastingcontrole zullen zij veel euro's moeten terugbetalen (met rente en mogelijk mt boete). Dus; zoek een goede boekhouder/adviseur!
zzpboekhouding  |   | 
11-04-2019
 | 
13:31 uur
Helemaal mee eens Dennis, er lopen creatieve geesten tussen die aan het einde van het jaar toch maar een boekhouder zoeken en vier kwartalen te veel BTW hebben afgetrokken.
peter ZZP-Boekhouder  |   | 
24-04-2019
 | 
10:34 uur
In het kader van aftrekposten wil ik de Arbeidsbeloning aan partner nog even belichten. U mag als uw partner meewerkt in de zaak hem/haar een arbeidsbeloning betalen van 5 mille per jaar.

Bij een beloning van 5.000 of hoger kunt u deze als bedrijfslast in mindering brengen op uw ondernemingswinst. Heeft uw partner zelf een baan (inkomen) dan is dit niet altijd voordelig, werkt uw partner niet of valt hij/zij in een lagere belastingschijf dan kan dit zeer interessant zijn

Heeft u uw meewerkende partner in 2018 niks uitbetaald. Geen nood. Meewerkaftrek is nog mogelijk.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken