Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP’er laat honderden euro’s liggen door vooraf ingevulde aangifte

Vergeet geen aftrekposten op te voeren

ZZP’er laat honderden euro’s liggen door vooraf ingevulde aangifte

10 april 2019 - De vooraf ingevulde aangifte (VIA) lijkt een zegen voor zelfstandig ondernemers, maar anders dan voor mensen in loondienst, hebben zij veel meer gunstige belastingregelingen die meegenomen mogen worden.

In de vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst staat dit belastingvoordeel niet vermeld en ook de jaarcijfers dienen zzp'ers zelf in te vullen. Hierdoor is de inkomstenbelastingaangifte van zzp’ers een stuk complexer dan simpelweg het controleren van vooraf ingevulde gegevens. Echter, meer dan de helft schakelt geen externe hulp in, waardoor ieder jaar honderden euro’s belastingaftrek per zzp’er wordt misgelopen.

Zzp'er doet aangifte zelf
Uit onderzoek van ZZP Belastingadviseurs onder 7000 zzp’ers blijkt dat 62 procent van alle zzp’ers zelf hun inkomstenbelasting verzorgen en geen financieel adviseur inschakelen. Tevens blijkt ook dat 71 procent niet op de hoogte is van al zijn mogelijke aftrekposten, toelages of niet de kennis heeft om deze correct op te voeren in de belastingaangifte. Dit is omgerekend honderden euro’s belastingaftrek per zzp’er, die onbenut blijft.

Aftrekposten
De belangrijkste aftrekposten zijn zelfstandigen- en startersaftrek. Hier heeft een zzp’er recht op bij het behalen van het urencriterium. Echter weten veel zzp’ers niet dat ook de niet direct factureerbare uren, maar wel gerelateerd aan de bedrijfsvoering, meetellen. Verder worden minder bekende aftrekposten als de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, meewerkaftrek, speur- en ontwikkelingswerk, pensioenaftrek of middelen met fiscaal partner veelal vergeten.
"We merken dat het merendeel van de zzp’ers geen hulp inschakelen van een expert om zo kosten te besparen, met als gevolg dat ze veel aftrekposten waar wel recht op is, vergeten mee te nemen, "aldus Max Verhoeven van ZZP Belastingadviseurs.

Voor snel inzicht van alle mogelijke aftrekposten en toelages heeft ZZP Belastingadviseurs de Inkomstenbelasting Aftrekpostenscan ontwikkeld .
 

Doorsturen  |  4  |  Nieuwsbrief

Reacties

zzp-boekhouding

10-04-2019 13:25  |  

Max heeft een punt. Als het op fiscale zaken aankomt is het goed als een boekhouder even goed naar de persoonlijke situatie van de zzp' er kijkt.

Inderdaad wordt vaak de meeewerkaftrek vergeten, maar verdient een zzp' er heel veel geld en heeft zijn partner geen of weinig inkomen dan is arbeidsbeloning vaak weer gunstiger.

Ook het investeren op het juiste moment in inventaris levert voordelen op waardoor er recht kan komen op investeringsaftrek.

De Inkomstenbelasting aangifte als zzp' er zelf invullen is - gezien mijn ervaring- meestal zonde van de tijd en energie.

Dennis

11-04-2019 10:14  |  

zzpboekhouding

11-04-2019 11:31  |  

Helemaal mee eens Dennis, er lopen creatieve geesten tussen die aan het einde van het jaar toch maar een boekhouder zoeken en vier kwartalen te veel BTW hebben afgetrokken.

peter ZZP-Boekhouder

24-04-2019 08:34  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.