Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
5 april 2019
 

Nederlands exporteursvertrouwen doet stapje terug

 
 

Exporteur let goed op zijn geld

Het vertrouwen van Nederlandse exporteurs neemt voor het eerst sinds jaren af en krijgt een magere voldoende. Terwijl bedrijven vorig jaar hiervoor nog een 7,2 als rapportcijfer gaven, beoordelen ze dit nu met een 6,6. Dit sentiment wordt gevoed door internationale politieke spanningen.

Ruim twee op de vijf exporteurs beschouwen een handelsoorlog als grootste bedreiging van hun business, op de voet gevolgd door geopolitieke onrust. Vooralsnog zijn Nederlandse bedrijven wel positief over hun groeivooruitzichten. Zij verwachten dit jaar een groei van gemiddeld acht procent te realiseren. Dit blijkt uit de 21ste editie van Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en evofenedex naar trends, knelpunten en verwachtingen van de Nederlandse export.
 
Groeiverwachting
Hoewel de groeiverwachting voor 2019 er nog steeds goed uitziet, neemt het vertrouwen van Nederlandse exporteurs voor het eerst in jaren af. "Dit is niet verwonderlijk," zegt Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex: "De mogelijke handelsoorlog van president Trump is nog allerminst beslecht en de Amerikaanse economie presteert duidelijk minder goed. Zo was in 2018 sprake van het grootste Amerikaanse handelstekort in de laatste tien jaar. China heeft last van de invoerheffingen en het verslechterde internationale klimaat. Dichterbij huis zijn in Nederland de gevolgen voelbaar van de economische achteruitgang in Duitsland. Als je hierbij de Europese spanningen van de brexit, Italiaanse begrotingstekorten en de onrust in Frankijk optelt, is er geen reden voor groot optimisme."
 
Meeste export naar landen eurozone
De Nederlandse export liet in 2018 mooie groeicijfers zien. De omzet groeide vorig jaar gemiddeld met 9 procent. Driekwart van de bedrijven heeft deze omzetgroei te danken aan een groeiende orderportefeuille. Nederlandse bedrijven realiseerden de hoogste omzet in andere lidstaten van de Europese Unie. De eurozone is goed voor bijna 70 procent van de omzet uit export. Voor vier op de vijf exporteurs blijft Europa ook op de middellange termijn de meest kansrijke regio. Duitsland is, net als in voorgaande jaren, onbetwist de belangrijkste handelspartner van Nederland. In de top vijf van landen waar de hoogste omzetstijging is gerealiseerd, staan de Verenigde Staten, Polen, China, Japan en Duitsland. Iran wordt veruit het vaakst genoemd als land waar bedrijven (67 procent) in 2018 juist minder omzet realiseerden.
 
Oost-Europa en Midden-Oosten meest kansrijke markten
Hoewel ruim een derde van de exporteurs in 2018 nieuwe markten heeft betreden, noemen zij dit minder vaak als drijvende kracht achter hun omzetgroei. In 2019 worden Oost-Europa en het Midden-Oosten beschouwd als meest kansrijke nieuwe afzetmarkten. Hierna volgen de Baltische Staten, Finland en Duitsland. Buiten Europa behoren achtereenvolgens Zwitserland, Noorwegen, de VS, Rusland, China en Turkije tot de meest populaire afzetmarkten.
 
Exporteur let goed op zijn geld
Het merendeel van de bedrijven is bekend met de kredietwaardigheid van hun internationale klanten. Deze is in 2018 grotendeels gelijk gebleven. "Over het algemeen is de kredietwaardigheid van bedrijven beter wanneer de economie goed draait, zoals dat de afgelopen jaren het geval was," licht Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland toe. "Nu de economie tekenen van verslechtering laat zien, is het van belang hier goed oog op te houden. Het is goed om te zien dat driekwart van de exporteurs dat ook doet."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken