Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 mei 2011
 

Bouwsubsidies hebben uiteindelijk geen effect

 
 

Woningbouwsubsidies aan gemeenten leveren nauwelijks extra woningen op. De regelingen stimuleren de bouw wel, maar alleen zolang de maatregel van kracht is. Stopt de subsidie, dan zakt de productie als een plumpudding in elkaar, zo ontdekte de Telegraaf.

In crisisjaar 2009 werd in de bouwproductie nog een opvallende plus gerealiseerd van vijf procent. Deze groei werd vooral gerealiseerd in gemeenten die aanspraak konden maken op de regeling Besluit Locatiegebonden Subsidie (BLS), waarin tevens woningbouwafspraken waren gemaakt met twintig stedelijke regio’s om in totaal 360.000 woningen te bouwen. Hiermee was een subsidie van circa 600 miljoen euro gemoeid. 

Effect

De subsidieregeling, die eind 2009 afliep, had inderdaad effect: er werden in dat jaar in de subsidieregio’s bijna tien procent meer nieuwbouwwoningen gerealiseerd. In de rest van Nederland daalde het aantal nieuwbouwwoningen juist met 6,7 procent. Uit de cijfers van 2010 (toen de regeling weer stopgezet was) blijkt echter dat de woningbouw in de subsidieregio’s juist een extra grote krimp liet zien ten opzichte van de rest van Nederland. Hiermee was het effect van de subsidies meteen teniet gedaan. 

Weinig animo

Voor 2011 verwacht ING Economisch Bureau een zeer beperkte toename tot 60.000 gereedgemelde woningen en in 2012 62.000. Een rentestijging en aangescherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek maken het potentiële kopers lastig. Bovendien is er weinig interesse voor nieuwbouwwoningen nu er zoveel bestaande woningen te koop staan. Deze laatsten zijn vaak per direct beschikbaar, terwijl er bij een nieuwe woning vaak minimaal een jaar zit tussen aankoop en sleuteloverdracht. Ook zien consumenten bij een bestaande woning direct wat ze kopen en hoeven ze niet te beslissen op basis van tekeningen en plattegronden.


Bron: De Telegraaf
 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken