Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers licht positief over werkgelegenheid

Werkgever is van plan meer mensen aan te nemen

Werkgevers licht positief over werkgelegenheid

15 maart 2019 - Ten opzichte van vorig kwartaal is de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers hetzelfde gebleven. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q2 2019) uitgevoerd onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland.

Het werkgelegenheidscijfer komt uit op +vier procent en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Desondanks verwachten werkgevers in drie van de negen arbeidssectoren minder medewerkers aan te nemen. Voor de financiële sector is dit zelfs de eerste negatieve werkgelegenheidsverwachting in vijf jaar. 
"Hoewel de werkgelegenheidsverwachting ten opzichte van vorig kwartaal gelijk is gebleven, is deze op jaarbasis met maar liefst vijf procent gedaald," zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland. "Vergeleken met het afgelopen jaar is het voor Nederlandse werkgevers nog lastiger om de juiste kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures."
 
Negatieve verwachtingen
Werkgevers in de financiële sector verwachten voor het eerst sinds Q1 2014 minder medewerkers aan te nemen (-drie procent). Andere arbeidssectoren met een negatieve werkgelegenheidsverwachting zijn landbouw & visserij (-vier procent) en de transportsector      (-een procent). Werkgevers in de energiesector (+negentien procent) en de bouw (+veertien procent) zijn het meest optimistisch. Zwinkels: "Digitalisering en automatisering zijn niet alleen van invloed op de inhoud van banen, ze veranderen ook de gevraagde kennis en vaardigheden om succesvol te zijn. In plaats van salarisverhogingen of nieuwe medewerkers aan te nemen, raad ik werkgevers aan te investeren in hun huidige werknemers met behulp van om- of bijscholing."
 
Groeiende tekorten
Maar liefst tweederde van de werkgevers in de financiële sector¹ zegt dat veel moeite kost om geschikte kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. 42 procent van hen zegt daarom betere arbeidsvoorwaarden te bieden ten opzichte van vorig jaar. Slechts 45 procent van de werkgevers in de financiële sector geeft aan meer te investeren in het om- en bijscholen van huidige medewerkers. Zwinkels: "Scholing is dé oplossing voor de huidige krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. In de toekomst hoeven werkgevers zich niet meer blind te staren op het vinden van de perfecte kandidaat. In plaats daarvan moeten potentiele werknemers worden beoordeeld op hun groeicapaciteit, waarbij de werkgever zorgt voor additionele scholing en trainingen."
 
Regionale verschillen
Zowel werkgevers uit het oosten (+twaalf procent) als het westen (+acht procent) van Nederland verwachten dit kwartaal meer werknemers aan te nemen. Opvallend zijn echter de verschillen met het zuiden (-een procent) en het noorden (-vier procent ) van het land, waar werkgevers negatief zijn over de aanwas van nieuwe medewerkers. Zwinkels: "Deze cijfers laten zien dat er ook op landelijk niveau aanzienlijke verschillen bestaan in het optimisme onder werkgevers. Het zou kunnen dat de negatieve werkgelegenheidsverwachting te wijten is aan de krimpende bevolkingsaantallen in zowel het noorden als het zuiden van Nederland waardoor het werkgevers meer moeite kost om hun vacatures vervuld te krijgen."
 
Europese verwachting 
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Spanje is het minst optimistisch (nul procent). Duitsland noteert +acht procent, België +zes procent. Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zijn onderdeel van een grotere groep landen met een bescheiden +vier procent. 
 
 

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

Rick

25-03-2019 13:50  |  

Het doet me altijd goed dat de werkgelegenheid groeit. Langdurig werkeloos thuis zitten is nooit leuk.

Roog Trommelen

9-04-2019 11:27  |  

Toch zijn er met name in de fietsenbranch en detailhandel nog veel plekken die niet opgevuld zijn. Hier kan maar geen vakbekwaam personeel gevonden worden. Wellicht is dit per regio verschillend.

Mike

24-04-2019 17:12  |  

@Roog Trommelen,

Zoals Zwinkels zegt, omscholen is (soms) de enige manier om aan geschikt personeel te komen.

In Denemarken is men daar heel actief mee bij werklozen en daar vinden werklozen dan ook heel snel weer een baan, waar werkgevers uiteindelijk ook van profiteren.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.