Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 maart 2019
 

Record aantal ondernemingen kiest voor procesfinanciering

 
 

Het is steeds gebruikelijker om een rechtszaak te laten financieren door een derde partij

Procesfinanciering als logisch financieringsinstrument om bedrijfsvreemde risico’s af te dekken. Niet eerder zag Liesker Procesfinanciering zoveel ondernemingen die kiezen voor procesfinanciering. Ten opzichte van 2017 werd niet 60 procent maar 70 procent van alle aanvragen voor financiering van rechtszaken, ingediend door bedrijven.

Naast een stijging van tien procent in het totale aantal aanvragen naar bijna 500 in 2018, ziet de procesfinancier bovendien dat de gemiddelde claimwaarde fors toeneemt: vijftien procent van de aanvragen betreft een claim van een miljoen euro of meer.

Financiering door derde partij
Net als in omringende landen wordt het in het Nederlandse bedrijfsleven steeds gebruikelijker om een rechtszaak te laten financieren door een derde partij. "Bedrijven, zowel MKB-ers als de grotere corporates, doen dat niet zozeer bij gebrek aan financiële middelen, maar veel meer als risicobeheersingstool," aldus Chris Liesker, medeoprichter en managing director Liesker Procesfinanciering. "MKB-ers zien het als een middel om het onvermijdelijke financiële risico te minimaliseren en tegelijkertijd hun eigen liquide middelen vrij te houden voor investering in de kernactiviteiten. Daarnaast zien we dat grotere bedrijven procesfinanciering inzetten voor zaken die voor hen juist te klein zijn om daar zelf mee aan de slag te gaan."

Voorkomen dat bedrijfsvoering wordt stilgelegd
De meest voorkomende rechtszaken die bedrijven willen laten financieren draaien om contractbreuk, procedures tegen de overheid en inbreuk op intellectueel eigendom. Liesker ziet ook een toename in het aantal rechtszaken tegen beleggingsinstellingen: zaken waarbij ondernemers schade hebben geleden als gevolg van beleggingen. Daarnaast zijn veel zaken gericht tegen de overheid, zowel nationaal als decentraal. Chris Liesker: "Soms is de impact van een actie vanuit de overheid zo groot dat een bedrijf volledig stil kan komen te liggen. Denk aan de zaak van de ondernemer die enorme schade voor zijn landbouwbedrijf opliep omdat de watersluizen te laat waren dichtgezet."


 
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
PSD2 zal stimulans zijn voor voordelen zakelijke rekening
De komst van betaalrichtlijn PSD2, volweg Payment Services Directive 2, moet de openheid van de financiele wereld voortstuwen
BOEKENNIEUWS
Steeds meer organisaties zien in dat verduurzamen van de bedrijfsvoering waarde oplevert. Zij willen een bijdrage leveren aan het beschermen van mensen, middelen en milieu. Maar hoe voorkomt een organisatie dat zij blijft steken in goede bedoelingen en vage ideeën? In ‘Duurzame bedrijfsvoering’ staat een groot aantal wetenschappelijke beproefde bedrijfseconomische en bedrijfskundige methoden en technieken die daadwerkelijk bijdragen aan het creëren van sociale, ecologische én financiële waarde.
 
Lees verderMeer boeken