Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 februari 2019
 

Uitvaartbranche blijft komende jaren groeien

 
 

Uitvaart wordt persoonlijker en duurzamer

Er waren in 2007 zo’n 1110 bedrijven die actief waren in de uitvaartbranche en dat is nu, in het eerste kwartaal van 2019, ongeveer verdubbelt naar zo’n 2190 bedrijven. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS.

De groei van het aantal zzp’ers is nog groter, dat is ruim verdriedubbelt in twee jaar tijd. In 2017 waren er 650 werkzaam in de uitvaartbranche en nu zijn dat er al 1680. Hiermee is het nog niet gedaan want volgens Leon Schouten, directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net blijft de vraag naar uitvaarten de komende jaren ook nog stijgen. "Door de sterke bevolkingsgroei van de afgelopen tijd zal het aantal overledenen blijven stijgen."
 
Babyboom
We zitten nu ook ruim 70 jaar na een flinke babyboom. Eind jaren 50 werden er veel kinderen geboren, de oorlog was voorbij en mensen gingen hun leven weer opbouwen. Die mensen zijn nu ruim 70 jaar en niemand heeft het eeuwige leven, helaas. Maar ook dit is een groep die zorgt voor de stijging van het aantal bedrijven in de uitvaartbranche. 

Uitvaart wordt persoonlijker en duurzamer
Daarnaast krijgen mensen ook andere en persoonlijkere wensen als het om hun uitvaart gaat. Dit blijkt uit recent onderzoek. Hierdoor is de vraag naar gespecialiseerde bedrijven gegroeid en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Verduurzaming is hierbij een grote trend, want als u zo geleefd heeft, waarom zou uw uitvaart dan niet zo zijn? Er zijn heel veel manieren om een uitvaart duurzamer te maken. Dat kan bijvoorbeeld al door bijvoorbeeld:

 

  • Te kiezen voor een niet gelakte kist.
  • Hergebruik van grafstenen
  • Bellenblazen in plaats van ballonnen oplaten
  • In de stoet zoveel als mogelijk met elkaar meerijden.
 
Dat een uitvaart groener is, wil niet zeggen dat het ook sober moet worden. 
 
Nieuwe uitvaartmogelijkheden
De mogelijkheden van de wensen rondom een uitvaart zijn erg groot. Ieder mens zijn eigen wens. Toch staat wat er met het lichaam moet gebeuren in grote lijnen vast. De mogelijkheid tot begraven, cremeren en uw lichaam schenken voor de wetenschap. Binnenkort worden deze opties worden binnenkort wellicht nog uitgebreid met resomeren. Dit is het oplossen van het lichaam in heet water met kaliumhydroxide. Ze noemen het oplossen, maar toch gaat niet alles van het lichaam verloren. Er blijft ongeveer drie procent over van het lichaam dat, net als bij een crematie, een soort as vormt. Bij resomeren zal de as nog moeten drogen maar daarna kan het eventueel in een urn bewaard worden. 
Resomeren valt onder een groene uitvaart doordat hier geen CO2 bij vrijkomt en er groene stroom gebruikt kan worden. Een kwart van de Nederlanders zou hiervoor kiezen als het kon, want het is ook nog een ruimtebesparend. Resomeren duurt ongeveer drie uur, in vergelijking met een crematie is dit langer. Een crematie duurt ongeveer anderhalf uur. Als iemand begraven wordt, kan het jaren duren voordat alles weg is. Vandaar dat voor zo’n grote groep resomeren een goede optie zou zijn. Alleen zal het wel nog door de politiek goedgekeurd moeten worden.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Kasper  |   | 
1-03-2019
 | 
16:05 uur
Dat de markt blijft groeien is natuurlijk niet heel vreemd. De optie voor resomeren ziet er wel interessant uit.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken