Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 februari 2019
 

Loonafspraken op recordniveau

 
 

Op dit ogenblik worden de hoogste loonafspraken gemaakt in de zorg

Nieuwe loonafspraken bedroegen in januari gemiddeld 2,71 procent, het hoogste maandgemiddelde sinds de financiële crisis van ruim tien jaar geleden. Het januari-cijfer is ook aanzienlijk hoger dan het maandgemiddelde van december, dat 2,50 procent bedroeg, en een voortzetting van de opwaartse trend in loonafspraken die al anderhalf jaar gaande is.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van werkgevers, in het december-bericht over het verloop van het cao-seizoen. AWVN is betrokken bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaarden­regelingen in Nederland.
 
Loonafspraken versus economische groei
Terwijl de loonafspraken verder oplopen, vlakt volgens het Centraal Planbureau de economische groei inmiddels af. Volgens de werkgeversvereniging is dat een normaal verschijnsel: cao-afspraken reageren vertraagd op de economie. Als de economie begint te groeien, duurt het enige tijd voordat de cao-afspraken oplopen, als de economie stagneert, stijgen de cao-afspraken nog enige tijd door.
 AWVN blijft bij haar aanbeveling aan cao-onderhandelaars om vooral goed te blijven kijken naar de situatie in de eigen onderneming en eigen bedrijfstak en niet naar de algehele economische situatie. De bedrijfs(tak)specifieke situatie bepaalt hoeveel loonstijging er mogelijk is. Op dit ogenblik worden de hoogste loonafspraken gemaakt in de zorg, terwijl groothandel en financiële dienstverlening hekkensluiter zijn.
 
Vernieuwde cao's
In 2019 lopen in totaal 410 cao’s af voor drie miljoen werknemers. Daarvan zijn er in januari nog maar acht vernieuwd. Omdat in 2018 74 afgelopen cao’s nog niet zijn vernieuwd, kan het aantal nieuwe cao’s in 2019 hoger uitkomen dan 410.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken