Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 februari 2019
 

Besparing niet belangrijkste reden duurzaam ondernemen mkb

 
 

Kosten spelen wel een rol, maar milieu staat centraal

Bleek vorig jaar nog uit onderzoek van het ING Economisch Bureau dat kostenbesparing de belangrijkste drijfveer is voor mkb-bedrijven om aan duurzaamheid te doen, nieuw onderzoek in opdracht van Epson Nederland laat een heel ander beeld zien: maar liefst 68 procent laat weten dat kostenbesparing niet de belangrijkste overweging is.

Wat beweegt Nederlandse ondernemers dan wel om groene keuzes te maken?

Het groene hart van mkb Nederland 
Uit het nieuwe Epson onderzoek onder ruim 400 mkb-ondernemers in Nederland blijkt dat de intrinsieke waarde van groen ondernemen een veel grotere rol speelt dan kostenbesparing. Maar liefst 73 procent van de ondervraagde Nederlandse mkb’ers geeft aan zich zorgen te maken over het milieu en dat als een belangrijke beweegreden te zien voor groener ondernemen. Slechts zestien procent geeft aan alleen maar duurzaam te ondernemen om kosten te besparen.
"Dit essentiële verschil kan wellicht verklaard worden door het feit dat het mkb zich aan het voorbereiden is op de strengere milieuwetgeving en dat men zich hierdoor bewuster is geworden van de milieuproblematiek en het belang van groen ondernemen," zegt Ward Estoppey, Channel Marketing Manager bij Epson Nederland. "Daarnaast is groen ondernemen ook iets wat personeel, klanten en leveranciers steeds belangrijker vinden. Het staat simpelweg bij iedereen hoger op de agenda, dat zie je bijvoorbeeld ook aan het groeiende aantal zonnepanalen in ons land."

Meer duurzaamheidseisen van personeel, klanten en aan leveranciers
Uit het onderzoek blijkt dat personeel, klanten en leveranciers ook steeds meer duurzaamheidseisen stellen aan de mkb-ondernemers. Bijna de helft (43 procent) van de ondervraagden stelt zelf duurzaamheidseisen aan zijn leveranciers en 76 procent vindt het belangrijk dat zijn leveranciers zelf ook groen ondernemen.
Twee derde (63 procent) van de Nederlandse mkb’ers is zich ervan bewust dat duurzaam ondernemen ook steeds belangrijker wordt voor het personeel, ten opzichte van 57% van zijn klanten. Maar liefst 82 procent van de mkb’ers denkt dat het grote gevolgen gaat hebben voor de onderneming als de organisatie de komende jaren niet groen gaan ondernemen.

We zijn goed op weg, maar het kan nog beter
Nog steeds ligt de focus voor de meeste mkb’ersop duurzame energie (59 procent). Maar duurzame kantoorinrichting en een duurzamer kantoor is met 54 procent ook erg populair. Focust nu nog slechts twaalf procent zich op duurzaam transport, op de lange termijn zegt 22 procent hier wel naar te willen gaan kijken. Ook duurzame productie wordt als belangrijker gezien op de lange termijn: nu nog negen procent en voor de toekomst zeventien procent. Bij 62 procent van de ondervraagde mkb’ers speelt duurzaamheid bovendien een rol wanneer ze grote investeringen moeten doen.
Toch heeft het merendeel van de Nederlandse mkb’ers (72 procent) nog geen langetermijnstrategie voor duurzaamheid. Zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat 61 procent van de ondernemers vindt dat er niet voldoende informatie voorhanden is over groen ondernemen en een overgrote meerderheid van 92 procent vindt dat de overheid meer zou moeten doen om duurzaam ondernemen te stimuleren?
"Het is goed om te horen dat een duurzame kantoorinrichting en een duurzamer kantoor hoog op de agenda staan bij mkb Nederland," zegt Estoppey.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken