Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 februari 2019
 

Ook gezonde ondernemer valt uit

 
 

Ongevallen grootste veroorzaker arbeidsongeschiktheid in 2018

Uit een inventarisatie van Reaal arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) blijkt dat vorig jaar de meeste arbeidsongeschiktheid werd veroorzaakt door ‘Verwonding en Ongevalletsel’. Meer dan achttien procent van de uitval is daarmee toe te schrijven aan ongevallen.

Op de tweede plaats (zeventien procent) staat ‘Psyche’ als belangrijkste uitvalveroorzaker (denk hierbij aan overspannenheid/burn-outs). Op de derde plaats staan aandoeningen aan o.a. rug en/of ledematen; de zogenaamde aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (ruim vijftien procent). De top vijf bestaat vervolgens uit hart- en vaatziektes  en kanker en tumoren.

De Top vijf uitval 2018

De Top vijf  belangrijkste veroorzakers van arbeidsongeschiktheid over 2018 ziet er dan als volgt uit:
 

 • Verwonding en Ongevalletsel (o.a. botbreuken) - achttien procent
 • Psyche (overspannenheid/burn-outs) - zeventien procent
 • Aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat - vijftien procent
 • Hart- en vaatziektes - vier procent
 • Kanker en tumoren - vier procent
 • (Gebaseerd op eigen cijfers Reaal AOV onder zelfstandig ondernemers met een Reaal AOV, exclusief zwangerschap)

  Gezonde ondernemer loopt risico
  Pim Hafkenscheid, directeur AOV bij Reaal: "Het liefste zien wij natuurlijk dat ondernemers gezond blijven en met plezier doorgaan met ondernemen. Een gezonde levensstijl helpt daar bij. Ondernemers blijven door een gezonde levensstijl langer fit en hebben minder psychische klachten. Wij zien echter wel een keerzijde van de medaille, want wij zien elk jaar weer een flinke uitval van gezonde ondernemers door ongelukken. Met name tijdens het sporten, zoals fietsen. En rond deze tijd van het jaar zien we natuurlijk ook ongevallen met skiën. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom geen overbodige luxe, ook als u gezond en bewust leeft. "

  Preventie en arbeidsongeschiktheid
  Hafkenscheid: "Wat verder opvalt aan onze cijfers van 2018 is dat we zien dat bij ons het aantal meldingen van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ‘Psyche’ toeneemt. Ook in de media en de maatschappij komt meer aandacht voor mentale problemen zoals burn-outs, depressies of overspannenheid. Binnen ons preventieprogramma zien wij de afgelopen jaren een verschuiving van werk-gerelateerde psychische klachten naar meer privé-gerelateerde klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stress door een scheiding. Preventie en tijdig ingrijpen is bij psychische klachten essentieel."
   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
  Lees verderMeer boeken