Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 februari 2019
 

Drie subsidies voor duurzaam ondernemen

 
 

Overheid stimuleert ondernemer energiezuiniger te werken

De overheid vindt het in toenemende mate belangrijk dat ondernemers energiezuinig worden. Daarom zijn er diverse regelingen en subsidies in het leven geroepen, bijvoorbeeld om het opwekken van duurzame energie te stimuleren en het energieverbruik terug te dringen.

Koen Kuijper van Energievergelijk.nl geeft hieronder meer informatie over interessante subsidies en regelingen voor ondernemers.

1. Energie-investeringsaftrek (EIA)
Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Kuijper: "Gebruik maken van de regeling levert u een voordeel op van gemiddeld 11 procent. Daarnaast zorgen de investeringen ervoor dat uw energierekening omlaag gaat."
Het fiscale voordeel van de EIA is dat u 45 procent van de investering kunt aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving.
Voorbeelden van maatregelen waarvoor u een EIA kunt aanvragen zijn:
         Zonnepanelen
         Duurzame verwarming, zoals een warmtepomp
         Isolatie
         Duurzame verlichting, zoals LED-panelen

2. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
"Maar er zijn ook nog andere regelingen voor ondernemers", vertelt Kuijper. Zo is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). "Deze subsidie betekent een tegemoetkoming bij aankoop van duurzame apparatuur, zoals een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel."
Het doel hiervan is dat bedrijven en huishoudens daarmee worden gestimuleerd om minder gas te verbruiken en over te stappen op duurzame warmte.
"Het loont om uit te zoeken of u als ondernemer hiervoor in aanmerking komt," aldus Kuijpe.

3. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
Tenslotte is er de SDE+ regeling. Volgens Kuijper is die subsidie is met name interessant voor kleine of grotere producenten van duurzame energie. "Het opwekken van hernieuwbare energie is namelijk duurder is dan het opwekken van grijze energie. De overheid wil dit met de SDE-subsidie compenseren. Bedrijven die hernieuwbaar gas, hernieuwbare warmte of hernieuwbare elektriciteit produceren, komen daarom in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming."
Als laatste noemt Kuijper dat het voor bepaalde sectoren kan ook het interessant zijn om gebruik te maken van een Europese subsidie. "Dit geldt met name voor bedrijven die innoveren of onderzoek doen aan technologische innovaties."

Op de website van Rvo.nl staat meer informatie over subsidies en regelingen.  
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
PSD2 zal stimulans zijn voor voordelen zakelijke rekening
De komst van betaalrichtlijn PSD2, volweg Payment Services Directive 2, moet de openheid van de financiele wereld voortstuwen
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Steeds meer organisaties zien in dat verduurzamen van de bedrijfsvoering waarde oplevert. Zij willen een bijdrage leveren aan het beschermen van mensen, middelen en milieu. Maar hoe voorkomt een organisatie dat zij blijft steken in goede bedoelingen en vage ideeën? In ‘Duurzame bedrijfsvoering’ staat een groot aantal wetenschappelijke beproefde bedrijfseconomische en bedrijfskundige methoden en technieken die daadwerkelijk bijdragen aan het creëren van sociale, ecologische én financiële waarde.
 
Lees verderMeer boeken