Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Persoonlijke ontwikkeling? Werkgever bepaalt!

Slechts veertien procent werknemers krijgt een persoonlijk opleidingsbudget

Persoonlijke ontwikkeling? Werkgever bepaalt!

4 februari 2019 - Slechts een deel van werkend Nederland heeft zelf de regie over zijn persoonlijke ontwikkeling. Een klein percentage (veertien procent) krijgt een persoonlijk opleidingsbudget om hun ontwikkeling kracht bij te zetten. Werknemers tussen achttien en 34 jaar krijgen dit iets vaker (achttien procent) ten opzichte van vijftigplussers (twaalf procent).

Dit blijkt uit het onderzoek ‘vier keer tijd voor goed HR-beleid: kwaliteit’ onder 1.019 werknemers uitgevoerd door Protime. Ontwikkelingsmogelijkheden worden vaak bepaald door de werkgever. In bijna een derde van de gevallen (32 procent) wijst de werkgever opleidingen en trainingen toe aan medewerkers. Bij een kwart van de organisaties worden trainingen incompany georganiseerd.

Eigen invulling
Sommige werknemers hebben wel de regie over hun ontwikkeling en mogen eigen initiatieven ontplooien. 24 procent van de werknemers zegt dat hun werkgever resources beschikbaar stelt om eigen ideeën uit te voeren. Minder populair is de optie om mee te lopen bij andere bedrijven of afdelingen. Slechts dertien procent van de respondenten krijgt de mogelijkheid om dit te ondernemen. Met vijf procent komt de persoonlijke coach het minst vaak voor als het gaat om de ontwikkeling van medewerkers. Opvallend is wel dat juist de jongere medewerkers vaker over een coach beschikken. Tien procent van de medewerkers in deze leeftijdscategorie heeft een coach.

Wel of niet investeren in werknemers?
Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: "Wat als u investeert in de opleiding en ontwikkeling van medewerkers, en ze verlaten kort daarna het bedrijf? Het lijkt een doemscenario, maar wat als u niet investeert in mensen en ze blijven? Dat is misschien nog erger. Zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt is het verstandig om het werk tot inspiratiebron om te toveren. Dat kan alleen als medewerkers zich continu kunnen ontwikkelen. Dit maakt hen meer betrokken en gelukkiger. Bespreek hoe medewerkers hun persoonlijke ontwikkeling zelf zouden invullen en wat daarmee hun bijdrage is aan het bedrijf. Op die manier kan iedereen zijn tijd waardevol maken."

 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.