Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
31 januari 2019
 

Tips om veilig te werken in de kou

 
 

Luister naar uw lichaam als u buiten werkt in de kou

De komende tijd kan het nog flink koud worden in Nederland en zakken de temperaturen regelmatig onder de nul. Goed nieuws voor schaatsliefhebbers, maar niet als u veel in de buitenlucht werkt, bijvoorbeeld als bouwvakker of tuinman. Werken in de kou is niet alleen onaangenaam, het kan ook slecht zijn voor uw gezondheid.

Daarom is het belangrijk de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen bij extra lage temperaturen. Vandaar dat Allianz een aantal tips geeft over hoe u uzelf bij het werken in de buitenlucht het beste kunt beschermen tegen lage temperaturen.
 
Wat gebeurt er bij werken in de kou?
U krijgt het koud als uw lichaam meer warmte verliest dan het produceert. Het lichaam gaat dan rillen. Op die manier probeert uw lichaam meer warmte te produceren. Ook vermindert uw lichaam de doorstroming van de bloedvaten aan de buitenkant van uw lichaam, zodat er minder warmte wordt afgeven. Uw huid voelt dan koud aan, net als uw handen, voeten, neus en oren. Als dit niet genoeg helpt en u zelf geen maatregelen neemt, bestaat de kans op onderkoeling en bevriezing.
 
Wanneer is het beter om niet te werken in de kou?
In de Arbowet, waar regels staan opgenomen over gezond en veilig werken, staat niet duidelijk aangegeven wanneer het te koud is om buiten te werken. De FNV heeft daarentegen wel een aantal richtlijnen opgesteld:
 

 • Temperatuur onder de plus 15 graden Celsius? Zorg voor extra bescherming, bijvoorbeeld een extra dikke jas of handschoenen.
 • Temperatuur onder de min 6 graden Celsius? Leg het werk stil. Werken is dan niet meer verantwoord volgens de FNV.
 
Tips voor werken in de kou
Is het koud buiten, maar niet zo koud dat het niet meer verantwoord om te werken? Neem dan een aantal maatregelen om ervoor te zorgen dat u niet onderkoeld raakt tijdens het werk. Zo kan het al een hoop schelen als u de juiste kleding aantrekt. Een aantal tips:
 
 
 • Draag isolerende, waterdichte, goed ventilerende kleding.
 • Draag meerdere lagen kleding, die u makkelijk aan en uit kunt trekken
 • Zet een muts of capuchon op. U verliest namelijk veel lichaamswarmte via uw hoofd.
 • Draag dikke wollen sokken om uw voeten warm te houden. Zijn ze nat geworden? Trek dan zo snel mogelijk een droog paar aan.
 • Draag veiligheidsschoenen of veiligheidslaarzen met dikke zolen voor een betere isolatie.
 • Draag handschoenen. Neem ook altijd een extra paar mee dat u kunt aantrekken als de handschoenen die u aan heeft nat geworden zijn.
 • Draag thermo-ondergoed, dat vocht goed afvoert.
 • Maak gebruik van heatpacks, die u in uw zak kunt stoppen.
 • Is er nog een stukje huid bloot? Smeer het in met vaseline.
 
Beweeg regelmatig
Blijf in beweging, zo produceert uw lichaam namelijk meer warmte. Vermijd dus werk waarbij u lang stil moet zitten of staan. Maar overdrijf het niet: als u zoveel beweegt dat u gaat zweten, koelt het lichaam juist weer af.
 
Pauzeer vaker
Neem vaker pauzes in een warme, droge ruimte om weer op temperatuur te komen. Vergeet alleen niet om dan uw overkleding uit te trekken, anders heeft u daar niets meer aan als u weer naar buiten gaat.
 
Eet en drink goed
Het kost uw lichaam veel energie om uw lichaam in de kou op de juiste temperatuur te houden. Eet daarom goed en drink regelmatig warme dranken, omdat kou u ook sneller uitdroogt. Vermijd liefst wel dranken met cafeïne, zoals koffie. Cafeïne vergroot namelijk de doorbloeding van de huid, waardoor u onnodig warmte verliest.
 
Let op uw gereedschap en materialen
Er kan zich ijs afzetten op uw gereedschap en machines. Dit kunt u voorkomen door deze materialen goed af te dekken. Of zet alles binnen als dat mogelijk is. Het helpt ook om de handvatten te isoleren, zodat ze niet zo koud aanvoelen. Vooral metalen handvatten onttrekken veel warmte aan uw handen. Houd er daarnaast rekening mee dat gereedschap en machines een temperatuurlimiet kunnen hebben. Let hierop om onveilige situaties te voorkomen.
 
Scherm uw werkplek af
Plaats windschermen of een overkapping als dat mogelijk is. Zorg er daarnaast voor dat de vloer droog blijft. Door houten of kunststofvlonders te gebruiken, voorkomt u afkoeling door koude vloeren. Plaats zo mogelijk heaters rond de werkplek. Toch is het allerbeste nog altijd om te kijken of u uw werkzaamheden op een andere, warmere locatie kunt uitvoeren.
 
Luister naar uw lichaam
Hopelijk slaagt u er met deze tips in om buiten warm genoeg te blijven en om uw werk succesvol voort te zetten. Bedenk wel dat de allerbelangrijkste tip misschien wel is dat u in eerste instantie altijd naar uw lichaam moet luisteren. Zo kan het zijn dat de thermometer aangeeft dat u best nog buiten kunt werken, maar dat het alsnog beter is om het werk naar binnen te verplaatsen of om het werk zelfs te staken. Want als u kouvat, ligt het werk misschien nog wel langer stil. Neem daarom een verstandig besluit en zorg er in ieder geval voor dat u altijd veilig en op een gezonde manier werkt.
 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Jorn  |   | 
24-07-2019
 | 
11:12 uur
Waardevolle tips. Ik denk dat de tip om geen koffie te drinken een goede is. Kan je prima vervangen door bijv. warme chocolade melk.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Verschilt de iPhone 12 van zijn voorgangers?
Apple heeft haar nieuwe paradepaardje, de iPhone 12, gepresenteerd aan het grote publiek!
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Zo vind je een geschikt kantoor in Amsterdam
Het is niet altijd even simpel om een geschikt kantoor in Amsterdam te vinden. Je wilt natuurlijk een kantoorruimte die bij je bedrijf past en aan een aantal eisen voldoet.
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken