Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 januari 2019
 

Wereldwijd daalt het zakelijk optimisme; Nederlandse ondernemers blijven positief

 
 

Nederlandse ondernemers blijven positief ondanks onzekerheden

Na een periode van sterke groei, zijn Europese bedrijven iets minder optimistisch in hun verwachtingen voor 2019. Dit blijkt uit het International Business Report (IBR) van Grant Thornton. Politieke onzekerheden beginnen langzaam invloed te hebben op de verwachtingen bij de meer dan 5000 ondervraagde zakelijk leiders uit 35 economieën wereldwijd.

De stemming bij ondernemers in Nederland is flink gedaald, maar is nog altijd positiever dan in veel andere delen van de wereld.
Het International Business Report (IBR) laat zien dat het zakelijk optimisme met 15pp is gedaald van 54 procent in het tweede kwartwaal van 2018 naar 39 procent voor 2019. Dat is de laagste score sinds het vierde kwartaal van 2016. Overigens zijn de meeste respondenten (60 procent) nog steeds ‘optimistisch‘ of ‘zeer optimistisch’ over de toekomst. De economische onzekerheid wordt gevoed door geopolitieke spanning tussen de Verenigde Staten en China, maar bijvoorbeeld ook door opkomende populaire sentimenten in economieën als Italië en Spanje.

Nederlandse ondernemers positief, al is het optimisme flink gedaald
Afgelopen jaar waren Nederlandse ondernemers enorm positief over 2018 (92 procent). Dat positivisme is nu bijna gehalveerd naar 48 procent. Binnen de Europa staat Nederland daarmee nog altijd op de derde plaats, achter ondernemers in Ierland (80 procent) en Finland (74 procent). Duitsland volgt kort achter Nederland met 46 procent. Het gemiddelde optimisme in Europa is 28 procent (acht pp minder dan in het tweede kwartaal van 2018).
Bart Jonker, lid van de raad van bestuur van Grant Thornton in Nederland: "De stemming over 2018 was in Nederland natuurlijk uitzonderlijk positief. En dat bleek terecht, onze economie draaide uitstekend het afgelopen jaar. De positieve stemming is nu flink minder, al is ondernemend Nederland nog steeds in goede stemming. De daling is natuurlijk gevoed door de perikelen rondom de Brexit,"
Het mag daarom ook geen verrassing zijn dat de stemming bij ondernemers in het Verenigd Koninkrijk niet best is. In het tweede kwartaal van 2018 was het optimisme al laag (zeventien procent tegenover 54 procent wereldwijd) maar vanwege de politieke onrust van afgelopen tijd is dit met acht pp gedaald naar negen procent. 

Ondernemers in Nederland verwachten groei in omzet en winstgevendheid
Ondanks een daling in het algemene optimisme, verwacht 52 procent van de Nederlandse ondernemers nog altijd een omzetgroei in 2019. 56 procent van de ondervraagden voorziet meer winstgevendheid. Ruim een kwart (26 procent) van de ondernemers verwacht dat zij meer zullen exporteren in het komende jaar. Bart Jonker: "Dat zijn al met al prima cijfers. We groeien nog steeds, maar naar verwachting minder hard dan in de afgelopen jaren."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken