Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
18 januari 2019
 

Helft MKB-ondernemers wil meer steun van banken bij verduurzaming

 
 

62 procent MKB-ondernemers bereid te investeren in duurzaamheid

50 procent van de Nederlandse MKB-ondernemers vindt dat ze van de bank te weinig steun krijgen om te verduurzamen. Dit terwijl bijna tweederde wel bereid is een deel van de omzet te investeren in duurzaamheid. Dit blijkt uit een onderzoek van October onder 1.059 Nederlandse MKB-ondernemers.

Maar liefst 69 procent van hen vindt dat banken en investeringsmaatschappijen verplicht moeten worden een percentage van hun portfolio duurzaam te investeren.
 In de financiële (88 procent) en de agrarische sector (84 procent) zijn ondernemers het meest bereid om te investeren in duurzaamheid. Opvallend genoeg zijn juist ondernemers in het transport (48 procent), het minst bereid geld te investeren in vergroening van de bedrijfsvoering. "Ik denk dat de ‘emotionele barrière’ om duurzaam te investeren groot is," zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. "Mkb’ers willen graag verduurzamen, maar missen handreikingen. Een heldere definitie van duurzaam ondernemen ontbreekt en de winstgevendheid van de investering is onzeker. Als ze zich dan ook nog eens niet gesteund voelen door hun financier, is het moeilijk voor hen om duurzame maatregelen door te voeren."
 
Duurzaamheid bekostigen
Tweederde van de MKB-ondernemers stelt dat hun klanten niet bereid zijn extra te betalen voor (meer) duurzaamheid. Mannaerts: "De meeste ondernemers zien tariefverhogingen daarom niet als een serieuze optie om de verduurzaming van hun bedrijf te bekostigen. Daarnaast mist het MKB steun en erkenning uit de financiële wereld." Een onderneming die wil investeren in duurzame projecten en hier krediet voor nodig heeft, moet niet enkel op historische cijfers worden beoordeeld, stelt hij. "Deze investeringen zijn namelijk lange termijn gericht en verbeteren het profiel van een onderneming. Ik weet niet of een verplicht percentage groene investeringen de oplossing is, aangezien de banken worden beperkt door internationale regelgeving. Maar deze investeringen dienen wel mee te wegen in het assessment van het management en het risicoprofiel van de onderneming."
 
Crowdfunding duurzame energie
Crowdfunding voor duurzame energie en vastgoed groeide in 2018 niettemin harder dan de rest van de markt en zal in 2019 waarschijnlijk verder door blijven groeien, zo blijkt uit gegevens van CrowdfundingCijfers. In totaal groeide de crowdfundingmarkt met circa 50 procent ten opzichte van 2017.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken