Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 januari 2019
 

Grote regionale verschillen crowdfunding Nederland

 
 

De markt van financieringen via crowdfunding groeide in 2018 tot 243 miljoen euro (+35 procent). Investeerders staken geld in 2.414 Nederlandse projecten (+65 procent). De verschillen per regio zijn echter groot. Crowdfundmarkt.nl zette de kenmerken per provincie op een rij.

 • Noord-Holland (66 miljoen euro, +92 procent)
 • Noord-Holland is koploper en grootste stijger in 2018. In deze provincie is veruit de meeste financiering opgehaald via crowdfunding. Bijna 30 procent van het opgehaalde kapitaal is besteed aan duurzame energieprojecten. Met 68.000 euro per financiering zijn de projecten in Noord-Holland relatief klein ten opzichte van het landelijk gemiddelde (100.000 euro).
   
 • Zuid-Holland (42 miljoen euro, +negen procent)
 • De groei van crowdfunding in Zuid-Holland blijft achter op de landelijke trend. In Zuid-Holland wordt crowdfunding veel gebruikt door horecagelegenheden (18 procent van de markt). Het crowdfundingplatform Funding Circle is marktleider in deze provincie (26 procent van de markt).
   
 • Noord-Brabant (32 miljoen euro, +41 procent)
 • Net als in heel Nederland wordt in Noord-Brabant crowdfunding steeds vaker gebruikt voor duurzame energieprojecten (21 procent van de markt). Met 130.000 euro per financiering zijn de projecten in Noord-Brabant relatief groot ten opzichte van het landelijk gemiddelde (100.000 euro). Het crowdfundingplatform Collin Crowdfund is marktleider in deze provincie (33 procent van de markt).
   
 • Utrecht (27 miljoen euro, +70 procent)
 • De provincie Utrecht is één van de grote stijgers in 2018 met maar liefst 70 procent marktgroei. De aangeboden rente op crowdfundingleningen is in Utrecht laag (7,1 procent) ten opzichte van het landelijke gemiddelde (7,7 procent). Met 180.000 euro per financiering zijn de projecten in Utrecht relatief groot ten opzichte van het landelijk gemiddelde (100.000 euro).
   
 • Gelderland (zeventien miljoen euro, +zes procent)
 • Net als in Zuid-Holland blijft de groei van crowdfunding in Gelderland achter. De aangeboden rente op crowdfundingleningen is in Gelderland wel hoog (8,8 procent) ten opzichte van het landelijke gemiddelde (7,7 procent). Het crowdfundingplatform Geldvoorelkaar is marktleider in deze provincie (32 procent van de markt).
   
 • Zeeland (zestien miljoen euro,  -vijf procent)
 • Zeeland is de eerste provincie in deze lijst waar de crowdfundingmarkt in 2018 kleiner is geworden. Het aantal project is wel toegenomen. Met 300.000 euro per financiering zijn de projecten in Zeeland relatief groot ten opzichte van het landelijk gemiddelde (100.000 euro).
   
 • Limburg (negen miljoen euro, +39 procent)
 • In Limburg is het aantal crowdfundingprojecten verdubbeld in 2018. Deze verdubbelin in combinatie met een gemiddelde groei van de marktomvang geeft aan dat de projecten in Limburg een stuk kleiner zijn geworden. De aangeboden rente op crowdfundingleningen is in Limburg hoog (8,4 procent) ten opzichte van het landelijke gemiddelde (7,7 procent).
   
 • Overijssel (acht miljoen euro, +48 procent)
 • Op plaats 8 van deze lijst staat de provincie Overijssel. De crowdfundingmarkt in deze provincie is fors gegroeid in 2018. Het crowdfundingplatform Collin Crowdfund is marktleider in deze provincie (27 procent van de markt).
   
 • Groningen (zeven miljoen euro, +75 procent)
 • De provincie Groningen is na Noord-Holland de grootste stijger in 2018 met maar liefst 75 procent marktgroei. Met 140.000 euro per financiering zijn de projecten in Groningen relatief groot ten opzichte van het landelijk gemiddelde (100.000 euro). Het crowdfundingplatform Duurzaaminvesteren is marktleider in deze provincie (30 procent van de markt).
   
 • Friesland (vier miljoen euro, +30 procent)
 • Friesland is één van de kleinere provincies wat betreft financieringen via crowdfunding. De markt groeit in Friesland, in lijn met het landelijk gemiddelde, met 30 procent. De aangeboden rente op crowdfundingleningen is in deze provincie hoog (8,4 procent) ten opzichte van het landelijke gemiddelde (7,7 procent).
   
 • Flevoland (drie miljoen euro, -zeventien procent)
 • Crowdfunding in Flevoland is nog niet populair. Qua marktomvang staat de provincie nog boven Drenthe maar Flevoland is wel de grootste daler in de lijst van 2018. Het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd is marktleider in de provincie (35 procent van de markt). De aangeboden rente op crowdfundingleningen is in Flevoland hoog (8,5 procent) ten opzichte van het landelijke gemiddelde (7,7 procent).
   
 • Drenthe (twee miljoen euro, -acht procent)
 • Drenthe is de kleinste crowdfundingprovincie van Nederland. Net als in Zeeland en Flevoland is de crowdfundmarkt in deze provincie tevens gekrompen. De aangeboden rente op crowdfundingleningen is in Drenthe wel hoog (9,1 procent) ten opzichte van het landelijke gemiddelde (7,7 procent).
   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Creditcard kosten
  Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
  Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
  Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
  Lees verderMeer boeken