Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 januari 2019
 

Gezond het nieuwe jaar in doet u zo

 
 

De oliebollen en kerstbomen zijn langzaamaan van het toneel verdwenen: het is weer januari. Voor velen betekent het nieuwe jaar een mooie gelegenheid om zich voor te nemen gezonder te gaan leven. Want gezondheid, ja, wat is er nu belangrijker dan dat? Helemaal na alle kerstdiners en oudjaarborrels kan die gezondheid wel een boost gebruiken.

Uit een jaarlijks onderzoek van de ING blijkt dat maar liefst 80 procent van de Nederlanders het jaar beginnen met goede voornemens. Deze zijn vaak gerelateerd aan gezondheid, zoals gezonder eten en vaker sporten. Niet helemaal zeker hoe u een gezond nieuw jaar moet aanpakken? In dit artikel geeft Daan de Jong van Angel Juicers advies.

Stel realistische doelen
Vaak zijn mensen aan het begin van een nieuw jaar overmatig optimistisch. Rond de jaarwisseling worden er enthousiast voornemens gemaakt om gezonder te gaan leven. Maar uit hetzelfde onderzoek van de ING blijkt dat slechts in zeventien procent van de gevallen de gemaakte goede voornemens ook echt worden uitgevoerd. De Jong raadt dan ook aan om haalbare gezondheidsdoelen te stellen en om deze ook specifiek te maken. Voornemens die vaag en algemeen zijn, zijn lastiger om na te leven. In plaats van het voornemen ‘gezonder eten’ is het beter om bijvoorbeeld als voornemen te stellen ‘iedere dag twee stuks fruit eten’. Dat is al een stuk duidelijker en daarmee ook haalbaarder.

Sporten en bewegen: bouw het langzaam op
Afvallen staat al jarenlang op nummer één als het op goede voornemens aankomt. En dat zorgt ervoor dat veel mensen in januari massaal de sportscholen opzoeken. Helemaal niks mis mee natuurlijk, want sporten is goed voor lichaam en geest. Maar een veelvoorkomende valkuil is dat mensen vaak in één keer veel te hard van stapel lopen. Uit het niets vragen ze van hun lichaam om iedere dag keiharde arbeid te leveren. Vooral wanneer het lichaam dit niet gewend is, wordt er hierbij veel energie verbrandt. Daardoor ontstaat er automatisch een behoefte aan calorierijk voedsel. Het wordt dan nog moeilijker om ongezond eten te weerstaan.
Volgens De Jong is het beter om het bewegen en sporten geleidelijk aan op te bouwen zodat het lichaam een kans krijgt om hieraan te wennen. Begin eenvoudig door bijvoorbeeld alleen nog maar de trap te nemen. Of pak eens vaker de fiets in plaats van de auto. Sport een paar keer per week zonder daarbij compleet uitgeput te raken.

Makkelijk meer groente en fruit eten
Bij het eten van groenten denken veel mensen aan een portie gekookte groenten bij de avondmaaltijd. Maar dat is lang niet de enige manier om groenten binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een salade of soep tussen de middag in plaats van brood. Of, als brood dan toch de voorkeur heeft, beleg de boterham met wat extra rauwkost.
Een andere manier om in één keer een hele hoop groenten en fruit binnen te krijgen is door middel van smoothies en zelf geperste sappen. De Jong adviseert om zelf smoothies te maken en hierbij groene bladgroenten te combineren met fruit. Hierdoor zal de zoete smaak van het fruit overheersen en is het mogelijk om ongemerkt met boerenkool te ontbijten. Tegenwoordig zijn er ook vele webwinkels te vinden met diverse professionele juicers, zodat de smoothie of sap gewoon thuis bereid kan worden. Een stuk voordeliger dan iedere keer sap halen bij de juicebar.


 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken