Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 januari 2019
 

Woningmarkt voor zzp’ers op slot

 
 

Zelfstandig professionals (zp’ers) - hoogopgeleide zzp’ers in de zakelijke dienstverlening – zitten ‘vast’ in de woningmarkt. Onderzoek van ZP Facts toont aan dat meer dan een derde van de zp’ers de wens heeft in de komende twee jaar te verhuizen.

Daarentegen neemt het aantal hypotheekaanvragen van zelfstandigen de laatste kwartalen af, waaruit blijkt dat zp’ers er niet in slagen een nieuwe woning te vinden.
Het totaal aantal hypotheekaanvragen in Nederland neemt af, zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Vergeleken met het tweede kwartaal van 2018 kent het derde kwartaal een daling van 6,1 procent. Het aantal hypotheekaanvragen van zzp’ers valt zelfs nog verder terug, namelijk met negentien procent. Desondanks is de wens om te verhuizen er wel. Uit een poll van kennisbemiddelaar HeadFirst, uitgezet onder 25.000 zelfstandig professionals, blijkt dat 34 procent binnen twee jaar een andere woning zou willen.

Expertise kost geld
De groep zelfstandigen in Nederland wordt nog wel eens neergezet als een kwetsbare groep, maar de oorzaak van hun beperkte bewegingsruimte op de woningmarkt komt hier niet uit voort. "In tegendeel zelfs", stelt Boy Kruiswijk, directeur van dienstverlener ZP Zaken, uitgever van ZP Facts. "Zelfstandig professionals zijn hoogopgeleid en hebben veel kennis, kunde en ervaring. Opdrachtgevers zijn bereid hier een goed tarief voor te betalen. Met hun hoge inkomen, ook al is dit als ondernemer wisselend, zoeken zp’ers naar woningen in het duurdere segment. Juist in dit segment is momenteel veel tekort aan beschikbare woningen."
Cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) onderbouwen zijn uitspraak. In het derde kwartaal van 2018 stelden zij de gemiddelde woningwaarde van een woning voor zelfstandigen vast op €407.465,-. Een verschil van maar liefst 21 procent ten opzichte van de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland, die €338.104,- bedraagt.

Randstad loopt vol
De bovengemiddeld hoge waarde van woningen van zp’ers valt te verklaren doordat de kenniseconomie, waar hoogopgeleide zelfstandig professionals deel van uit maken, zich voornamelijk afspeelt in de Randstad. In tien jaar tijd is het aantal eenpersoons organisatieadviesbureaus in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam gestegen van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. Aangezien voor eenpersoonsbedrijven in de meeste gevallen geldt dat het zakelijke adres hetzelfde is als het privéadres, kan gesteld worden dat zelfstandigen de voorkeur geven aan werken én wonen in de Randstad. Deze regio staat niet alleen bekend om zijn duurdere woningen, maar ook het steeds schaarser wordende woningaanbod. Volgens het onderzoek van ZP Facts is dat de grote boosdoener voor het op slot zitten van de woningmarkt voor zp’ers.
Oskar Barendse, Manager Financiële Planning Knab, geeft aan dat het goed kan zijn dat deze groep het gevoel heeft ‘vast te zitten in de woningmarkt’. "Het aantal transacties ondervindt een afvlakking en voor zelfstandigen wordt het aantal woningen in de Randstad schaars. In dit gebied wordt veel gekocht door investeerders, die ‘ander’ geld ter beschikking hebben en waarvoor andere maatstaven gelden dan voor wonen," concludeert Barendse.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
PSD2 zal stimulans zijn voor voordelen zakelijke rekening
De komst van betaalrichtlijn PSD2, volweg Payment Services Directive 2, moet de openheid van de financiele wereld voortstuwen
BOEKENNIEUWS
Steeds meer organisaties zien in dat verduurzamen van de bedrijfsvoering waarde oplevert. Zij willen een bijdrage leveren aan het beschermen van mensen, middelen en milieu. Maar hoe voorkomt een organisatie dat zij blijft steken in goede bedoelingen en vage ideeën? In ‘Duurzame bedrijfsvoering’ staat een groot aantal wetenschappelijke beproefde bedrijfseconomische en bedrijfskundige methoden en technieken die daadwerkelijk bijdragen aan het creëren van sociale, ecologische én financiële waarde.
 
Lees verderMeer boeken