Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Uw pensioengat dichten als ZZP’er

4 januari 2019 - In Nederland is sinds de Tweede Wereldoorlog de verzorgingsstaat continu uitgebreid. Gezondheidszorg, uitkeringen en onderwijs zijn steeds meer de verantwoordelijkheid van de overheid geworden. Dit geldt ook voor het pensioen.

Met de stijgende levensverwachting is het echter wel nodig geworden het pensioenstelsel te wijzigen, bijvoorbeeld door de AOW-leeftijd te verhogen. De komende jaren zal de discussie rond pensioenen zeker niet stilvallen. Want hoe snel moet de AOW-leeftijd nog verder verhoogd worden, en tot welke leeftijd? Nu er steeds meer ZZP’ers in Nederland zijn is ook de vraag ontstaan of er voor deze groep een verplichting tot aanvullend pensioensparen zal moeten komen. Volgens de NOS zijn er zowel ZZP’ers die voor als tegen deze verplichting zijn. Of het nu wel of niet verplicht zou moeten worden, het is wel verstandig te sparen voor uw oude dag. Zeker als u een pensioengat hebt. Evi van Lanschot vertelt er meer over.
 
Verschillende pensioenpijlers
Om ook alweer even duidelijk te maken waaruit uw pensioen later opgebouwd kan zijn, noemt Van Lanschot de verschillende pensioenpijlers. "Ten eerst is er AOW, dat u ieder jaar dat u werkt in Nederland opbouwt met twee procent. Dit geldt ook voor ZZP’ers. Bent u nu ZZP’er maar hebt u daarvoor bij een werkgever in loondienst gewerkt, dan kan het zijn dat u toen collectief pensioen hebt opgebouwd bij een pensioenfonds."
 Daarnaast zijn er volgens Van Lanschot diverse mogelijkheden om nu als ZZP’er te sparen voor een aanvullend pensioen. "Enerzijds kunt u fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen door jaarlijks een vastgesteld bedrag te sparen voor uw oude dag. Dit mag u nu aftrekken van uw winst zodat u er geen belasting over betaalt. Dat hoeft pas als u na uw pensioengerechtigde leeftijd het geld opneemt, en dan is er sprake van een veel lager belastingtarief. Daarnaast kunt u ook sparen zonder fiscale voordelen, bijvoorbeeld door geld te sparen op een spaarrekening of te beleggen."
 
Inzicht in uw pensioen
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen idee hoe hoog zijn of haar pensioen later zal zijn, zo weet Van Lanschot te vertellen. "Maar zeker nu mensen steeds ouder worden en steeds welvarender, is het belangrijk om te weten of een pensioen nog wel toereikend zal zijn om uw huidige levensstandaard te kunnen behouden. En hoewel pensioen voor veel mensen klinkt als iets dat nog heel ver in de toekomst ligt, is het juist belangrijk regelmatig te checken hoe uw financiële situatie later zal zijn. Hoe eerder u ingrijpt, vooral als u een pensioengat hebt, hoe gemakkelijk dit financieel is."
 
Is er bij u sprake van een pensioengat?
Hoe zit dat ook alweer met een pensioengat? Van Lanschot: "Er is sprake van een pensioengat als uw inkomsten gedurende uw pensioen minder dan zeventig procent van de laatstverdiende inkomsten bedragen. Voor veel ZZP’ers dreigt een pensioengat te ontstaan als ze nu niet zelf voor een aanvullend pensioen gaan sparen. Hoeveel u voor uw pensioen moet sparen hangt af van de verwachte toekomstige kosten om uw levenstandaard te kunnen behouden. U kunt hiervoor uw huidige uitgaven als richtlijn nemen, maar het wel schelen dat bij veel mensen later de woonlasten lager zullen uitvallen. Is er sprake van een pensioengat, kom dan zo snel mogelijk in actie om dit te dichten."
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

BOEKHOUDER-ZZP

4-01-2019 08:36  |  

Het is altijd goed om stil te staan bij je oude dag en diverse opties te overwegen. Berichten dat pensioenen de verwachte/beloofde doelen niet halen komen steeds vaker in het nieuws.

Ik zie veel zpp' er op hun eigen wijze aan hun pensioenopbouw werken, door bv garages te kopen en te verhuren of hun eigen woning op hun 67ste hypotheekvrij te hebben.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.