Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 januari 2019
 

Crowdfunding Top 100: de meest succesvolle crowdfundingprojecten van 2018

 
 

De Breed & Partners heeft de Nederlandse Crowdfunding Top 100 gepubliceerd. In deze lijst staan de meest succesvolle crowdfundingprojecten van het afgelopen jaar. Op nummer één staat Bruinisse Vastgoed, dat via ZIB Crowdfunding € 13,8 miljoen heeft opgehaald.

De projecten in de Top 100 hebben dit jaar ruim € 111 miljoen opgehaald. Dat is een stijging van 82 procent ten opzichte van 2017. Toen waren de crowdfundingprojecten samen goed voor ruim € 61 miljoen.

Veel geld voor duurzame energie en vastgoed
De Crowdfunding Top 100 is gebaseerd op data van Fundwijzer. "Opvallend aan de lijst is de stijging van het aantal crowdfundingprojecten dat gericht is op financiering van duurzame energie en vastgoed. Dit verklaart ook direct de forse toename van het totaal opgehaalde bedrag in de Top 100," aldus Bart Ruitenbeek van Fundwijzer. "Dit type projecten heeft doorgaans namelijk een grotere omvang dan de projecten die voorgaande jaren in de Top 100 te vinden waren."

Prominente rol voor innovatie
Mark Lipsius van DB&P stelt iedere week de Crowdfunding Top 40 samen en ziet daarom veel mooie crowdfundingprojecten voorbijkomen. "Naast vastgoed en duurzaamheid speelt ook innovatie een prominente rol in het huidige crowdfundinglandschap. Neem bijvoorbeeld projecten als de smartphoneproducent Fairphone en modemerk Labfresh, deze producten zijn niet alleen duurzaam maar ook ontzettend innovatief," aldus Ruitenbeek.

Feiten en cijfers
 

  • De meest voorkomende platforms in de Top 100 zijn Collin Crowdfund (28 projecten) en DuurzaamInvesteren (23 projecten).
  • De projecten van Collin Crowdfund in de Top 100 zijn samen goed voor ruim  twintig miljoen, terwijl de projecten van DuurzaamInvesteren samen goed zijn voor  36,8 miljoen.
  • Er staan in totaal zeventien verschillende platforms in de Top 100.
  • Er zijn 25 projecten die meer dan een miljoen hebben opgehaald tegenover veertien projecten in 2017.
  • In 89 gevallen is er sprake van crowdfunding op basis van een lening.
Eerdere winnaars
Het is de vierde keer dat de Crowdfunding Top 100 is gepubliceerd. Vorig jaar won de elektrische scooter van Bolt Mobility, die via Seedrs € 3,2 miljoen wist te funden. In 2016 won het opblaasbare luchtbed Kaisr via Indiegogo (3,9 miljoen).

Voorwaarden
Per project wordt het crowdfunding platform, het doelbedrag en het totaal opgehaalde bedrag gepubliceerd. De cijfers van de Crowdfunding Top 100 zijn gebaseerd op data van Fundwijzer tot en met donderdag 20 december 2018 08:00 uur. Alle projecten die minimaal hun doelbedrag in 2018 hebben behaald worden meegenomen. Er is gebruik gemaakt van de actuele wisselkoers.

 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Kasper  |   | 
4-01-2019
 | 
13:28 uur
Zelf heb ik crowdfunding alleen maar gebruikt om hobby projecten te sponsoren.
Het is wel mooi om te zien dat er veel belangstelling is in energiebesparende technologien
Job Verberne  |   | 
14-01-2019
 | 
10:20 uur
Peer to peer lending heeft ons nog veel te bieden in de toekomst. Mooi om een stijging te zien van 82%.

Benieuwd hoe mainstream deze manier van investeren wordt. Het is immers een makkelijke manier van investeren voor particulieren zonder een sterke leercurve met over het algemeen prima rendementen.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Smart IM vindt groeipartner in Capital A
Smart IM, toonaangevend online marketingbureau, kondigt nieuwe aandeelhouders aan. Capital A verkrijgt meerderheidsbelang. Smart IM ziet deze ontwikkeling als startschot voor een nieuwe groeifase.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken