Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
31 december 2018
 

Bent u al klaar voor de btw-verhoging?

 
 

De meeste ondernemers (79 procent) zijn op de hoogte van de btw-verhoging die geldt vanaf 1 januari 2019. Toch is er voor meer dan de helft (53 procent) nog werk aan de winkel, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst van eind november.

De tariefverhoging heeft impact op onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de offertes en facturen. Voor de ondernemers die de voorbereidingen nog moeten treffen, geeft de Belastingdienst alvast vier tips om te helpen bij de verandering.
 
Belastingplan 2019
Op 18 december is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het pakket Belastingplan 2019. Dit betekent dat het lage btw-tarief van zes procent per 1 januari 2019 verhoogd wordt naar negen procent. Als ondernemer is het noodzakelijk je hierop voor te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld door te achterhalen op welke diensten en producten de btw-verhoging betrekking heeft en na te denken of je de btw-verhoging gaat doorberekenen in de prijs.
 
Vier tips om u voor te bereiden op de btw-verhoging
1.Controleer voor welke diensten en producten de btw-verhoging van zes naar negen procent geldt.
2.Pas het btw-tarief aan op offertes en facturen. Het kan verstandig zijn bij offertes een noot te plaatsen in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst. Beoordeel vooraf goed in welke situatie welk btw-tarief van toepassing is.
3.Bepaal of u uw prijzen gaat verhogen of deze gelijk houdt. Voor particulieren kunt u de verhoging van de btw doorberekenen in de verkoopprijs, zodat de brutowinst gelijk blijft. Voor zakelijke klanten heeft de btw-verhoging vaak geen invloed, aangezien zij de btw meestal kunnen aftrekken.
4.Onderzoek of uw kassasysteem, boekhoudprogramma en andere software nog moet worden aanpast. Pas de administratie op tijd aan zodat u klaar bent voor de eerste btw-aangifte in 2019.
 
Ga voor meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen naar belastingdienst.nl/btw.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken