Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
31 december 2018
 

Aantal cyberverzekeringen ruimschoots verdubbeld in 2018

 
 

Nederlandse organisaties sloten in 2018 massaal een cyberverzekering af. Aon zag het aantal cyberverzekeringen in een jaar tijd meer dan verdubbelen. Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van het potentieel financieel verlies als gevolg van een cyberaanval. Waar grote aanvallen in 2017 een wake-upcall waren, werd dit jaar pas echt de gevolgschade zicht- en tastbaar.

Het is volgens Aon een goede zaak dat het cyberrisico steeds meer wordt gezien als een integraal ondernemingsrisico. "Alleen verzekeren is echter niet genoeg. Wij zien het als het sluitstuk van een gezonde bedrijfsvoering," stelt Maarten van Wieren, managing director van Aon’s Cyber Solutions Group "Een van de voordelen van een cyberverzekering is ‘incident response’, eerste hulp en ondersteuning bij het vermoeden van een cyberincident, maar dat is pas echt effectief als je dat aan de voorkant goed inregelt en voorbereidt." Bewustzijn is één ding, maar vaak weten bedrijven niet goed waar te beginnen blijkt uit vragen tijdens een webinar van Aon. "Vaak is met name het zogeheten ‘insider-risico’ nog onderbelicht. Het grootste cyberrisico zit namelijk tussen toetsenbord en stoel," aldus Van Wieren.

Wees extra alert op cyberincidenten tijdens de feestdagen
Cybercriminelen gebruiken steeds meer geavanceerde technieken, maar zijn ook liever lui dan moe. "Zolang de basishygiëne op het gebied van cyber bij veel bedrijven niet op orde is, zal dat ook niet snel veranderen," zegt van Wieren. De periode rond de feestdagen is een populair moment voor cybercriminelen om toe te slaan. "Vaak zijn mensen rond die periode wat minder oplettend, werk en dus apparatuur wordt meer naar huis genomen en systemen worden eerder met persoonlijke accounts en devices benaderd." En als cybercriminelen in die periode dan beethebben, dan kunnen zij vaak een langere periode ongestoord hun gang gaan. Extra waakzaamheid is daarom geen overbodige luxe.

AVG: toezichthouder aan zet in 2019
Ook de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) droeg bij aan de algemene bewustwording rondom het thema cyber. Komend jaar wordt duidelijk hoe de Nederlandse toezichthouder concreet invulling geeft aan de Europese privacywet. Van Wieren: "De internationale toezichthouders zijn in 2018 warmgedraaid en in 2019 zal blijken hoe ze met de eerste grote zaken omgaan. Het blijft dus nog even afwachten welk voorbeeld zij gaan stellen."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken