Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 december 2018
 

Stap in de boksring: tips tegen cybercrime

 
 

Kleine bedrijven zijn vaker het slachtoffer van cybercrime dan grote bedrijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zij minder vaak actie nemen om zich hiertegen te verweren. Natuurlijk is een cyberaanval nooit helemaal te voorkomen, maar zorg er wel voor dat uw bedrijf zo goed mogelijk beveiligd en voorbereid is.

Cybercrime maakt namelijk meer stuk dan u lief is. Maar waar moet u nou beginnen als mkb’er zonder IT-kennis? Rob Zijl, Manager Products & Markets Schade bij Allianz Benelux zette de belangrijkste tips op een rijtje.
 
Digitale criminaliteit
Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit. Eerst viel alleen het hacken van of het inbreken in computersystemen onder het begrip cybercrime, maar de verschillende vormen van deze criminaliteit zijn alleen maar toegenomen. Voorbeelden zijn oplichting via marktplaats, phishing naar inloggegevens, identiteitsfraude, DDoS-aanvallen en virussen. Hoe voorkomt u dat uw bedrijf slachtoffer wordt?
 
 

 • Zorg dat uw bedrijf up-to-date is
 • Het klinkt misschien als een open deur, maar zorg ervoor dat de computersoftware in uw bedrijf up-to-date is en installeer updates dan ook direct zodra deze beschikbaar zijn. Daarnaast is het van belang dat laptops en computers beschikken over een goede virusscan en dat er regelmatig back-ups worden maakt. En test dan ook even of het resetten van uw back-ups werkt. Mocht uw bedrijf toch te maken krijgen met een virus, dan bent u bestanden niet zomaar kwijt.
   
   
 • Creatief met wachtwoorden
 • Er is een grote kans dat personeelsleden hetzelfde wachtwoord keer op keer gebruiken, zowel privé als op het werk. Niet geheel onlogisch, want snel vergeten zullen ze deze niet. Maar een wachtwoord of account hoeft maar één keer gehackt te worden om toegang te krijgen tot allerlei andere accounts waar wellicht vertrouwelijke informatie te vinden is. Zorg er dan ook voor dat uw personeel hun privé-wachtwoorden niet op het werk gebruikt en hun inloggegevens niet in hun privé-email zetten. U kunt zich niet voorstellen wat voor schade dit kan aanrichten aan uw bedrijf, als hackers hier toegang tot weten te krijgen.
   
   
 • Informeer uw personeel (en uzelf)
 • Een veel voorkomende manier van cybercrime is phishing. Door middel van een link in een mail over korting, een boete of belastingaangifte, proberen criminelen toegang te krijgen tot persoonlijke informatie en gegevens. Misschien weet u wel dat u niet zomaar op een link moet klikken of iedere bijlage kan openen, maar is uw personeel zich hier ook bewust van?
  Bied cursussen of trainingen aan waarmee u uw personeel (en uzelf) voldoende informeert over deze vorm van cybercrime.
   
   
 • Openbare wifi? Handig, maar niet veilig
 • We zijn allemaal vaak de deur uit of onderweg met het openbaar vervoer. Ook uw personeel. Mocht dit onder werktijd zijn, is er een grote kans dat onderweg werkgerelateerde taken worden opgepakt. Maak uw personeel ervan bewust dat zij uitkijken bij het gebruik van openbare wifi. Een hacker kan vrij gemakkelijk toegang krijgen tot verbonden apparaten. Moeten ze toch dringend het internet op, zorg dan dat zij gebruik maken van een VPN-verbinding. VPN’s coderen gegevens die worden verstuurd en ontvangen tussen de apparaten en het internet, waardoor een ‘veilige tunnel’ ontstaat.
   
   
 • Laat niets rondslingeren
 • USB’s, laptops of documenten. Spullen die werknemers vaak mee naar huis nemen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan zomaar gebeuren dat een van hen uit de trein stapt en vervolgens beseft iets vergeten te zijn. Een beveiligingspakket kan nog zo goed zijn, maar als USB’s, laptops of documenten in de verkeerde handen terecht komen loopt u grote risico’s. Criminelen kunnen bij persoonlijke gegevens, waardoor u vervolgens ook nog te maken krijgt met de AVG. Mocht dit gebeuren, meld dan direct het datalek bij Meldpunt Datalekken.
   
   
 • Neem een goede verzekering
 • Inbraken op ICT-systemen en verlies van data vormen een enorm risico voor ondernemingen op financieel gebied. Zorg daarom altijd voor een goed vangnet, bijvoorbeeld in de vorm van een cyberverzekering. Hiermee beschermt u uw onderneming tegen de gevolgen van inbraken op ICT-systemen en verlies van data, bijvoorbeeld uw aansprakelijkheid, uw eigen schade en uw kosten van het crisis- en reputatiemanagement. Een goede cyberverzekering biedt u daarbij ook bij hulp door specialisten op IT-, PR- en juridisch gebied.

   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  BOEKENNIEUWS
  De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
  Lees verderMeer boeken