Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 december 2018
 

Accountants geven dikke voldoende voor werkplezier

 
 

Accountants beoordelen hun werkplezier met een dikke voldoende. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Werkplezier in Accountancy’ onder ruim 120 (assistent-)accountants werkzaam bij 53 verschillende kantoren in Nederland.

Initiatiefnemer van het onderzoek, ABAB Accountants en Adviseurs, wil werk maken van werkplezier. Want wie een positieve bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van het vak, moet de handen uit de mouwen steken. Daarom zijn er ruim 120 enquêtes en negen diepte-interviews afgenomen onder (assistent-)accountants werkzaam bij 53 middelgrote accountantskantoren die actief zijn in de samenstelpraktijk. De respondenten bevinden zich vooral in de leeftijdscategorieën 20-30 jaar (circa 60 procent) en 30-40 jaar (circa 25 procent van de respondenten).

Een rapportcijfer van 7,4 voor werkplezier
Uit het onderzoek ‘Werkplezier in Accountancy’ komt duidelijk naar voren dat de werkdruk in accountancy hoog is. Veel genoemde antwoorden in dit verband zijn overuren, te grote klantenportefeuille en gedetailleerde urenverantwoording. Toch krijgt het werkplezier met een gemiddelde beoordeling van 7,4 een ruime voldoende. De werk-privébalans komt echter ruim een half punt lager uit, op een 6,8.

De belangrijkste factoren die van invloed zijn op het werkplezier
Op de open vraag ‘Wat vindt u het allerleukste aan uw werk’, zijn afwisseling en het adviseren van klanten veel terugkerende antwoorden. De keuze tussen twaalf factoren die het werkplezier beïnvloeden, levert de volgende top drie op
 

 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
 • Fijne collega’s
 • Vrijheid om het werk in te delen
 •  
  Bijna acht op de tien hebben voornemen om in accountancy te blijven
  Ondanks dat het vak onder een vergrootglas ligt en de werkdruk hoog is, ziet 76 procent zich ook over vijf jaar nog werken in accountancy. Van de respondenten verwacht 21 procent dan in het bedrijfsleven te werken.
   
  Partner worden geen doel op zich
  Veel (assistent-)accountants zijn ambitieus en leergierig, maar de tijd dat het voor de hand lag om uiteindelijk partner te worden, lijkt voorbij. Slechts één op de vijf geeft aan graag partner te willen worden.
   
   

   
  Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

   
   
   
  Reacties
   
  zzpboekhouden  |   | 
  21-12-2018
   | 
  15:25 uur
  Net als bij deze accountants is het werkplezier bij de boekhouder ook aanwezig.

  Afwisseling in het werk is inderdaad belangrijk, net als het zelf kunnen indelen van je werktijd.

  Bij accountantskantoren wordt nog van gewerkt met urenstaten die assistent accountants moeten invullen en hieruit blijkt niet alleen hoeveel uren ze hebben gemaakt, maar ook hoe productief ze zijn geweest. Dit weegt aan het einde van het jaar vaak zwaar mee bij een beoordeling.

  Dit gaf bij mij en collega's van mijn oude werkgever altijd veel werkdruk met zich mee.

  Niemand is en kan 100 procent per dag productief zijn, maar dat werd vaak wel verlangd. Als er iets realistischer wordt gekeken naar persoonlijke ontwikkeling en vrijheid en de mens achter de accountant dan kan deze branche op het gebied van urenverantwoording nog een stapje maken.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Internetondernemers kunnen niet meer zonder goede hosting
  Het belang van een goede hosting voor een internetondnemer
  Voeding voor de concentratie
  B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
  Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
  Lees verderMeer boeken