Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 december 2018
 

Werkgevers voor derde kwartaal op rij minder positief over werkgelegenheid

 
 

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers neemt het komende kwartaal voor de derde keer op rij af. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1 2019) uitgevoerd onder 60.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland.

Ondanks de daling (-een procent) blijft het werkgelegenheidscijfer dit kwartaal positief (+vier procent) en illustreert dit het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Desondanks neemt het werkgeversvertrouwen in vijf van de negen Nederlandse arbeidssectoren af, met de grootste daling in de productie (-veertien procent).
"De daling van het optimisme onder Nederlandse werkgevers is een direct gevolg van de toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt en de problemen die zij ervaren bij het vinden van het juiste talent," zegt Danny Spee, Algemeen Directeur Experis, onderdeel van ManpowerGroup Nederland. "Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt worden werkgevers gedwongen om op een andere manier naar de inzetbaarheid van werknemers te kijken. Alleen op die manier kunnen zij in de toekomst hun openstaande vacatures blijven vervullen."
 
Dalend optimisme
Voor het eerst in twee jaar (Q4, 2016), daalt het werkgeversvertrouwen het komend  kwartaal in meer dan de helft van de Nederlandse arbeidssectoren. Werkgevers in de productie (-zes procent) verwachten dit kwartaal zelfs voor de eerste keer in vier jaar tijd minder medewerkers aan te nemen. Ook in de transportsector is de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers negatief (-een procent). Spee: "De vorige keer dat werkgevers in de productiesector een negatieve werkgelegenheidsverwachting noteerden, is ruim vier jaar gelden. Dit is een direct gevolg van de druk op de Nederlandse arbeidsmarkt, die vraagt om duurzame oplossingen op het gebied van arbeid en werkgeverschap. Met onze Manpower Logistics Academies en andere initiatieven proberen we bij te dragen aan een duurzame toekomst en een inclusieve arbeidsmarkt."'
 
Europese verwachtingen
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. De Zwitserse werkgelegenheidsverwachting herstelt van -twee procent naar +twee procent, Duitsland noteert +acht procent, België en het Verenigd Koninkrijk +zes procent. Alleen in Spanje en Italië (en Zwitserland) zijn werkgevers minder positief dan Nederland, beide landen noteren een bescheiden +drie procent. De Verenigde Staten blijven met +negentien procent onverminderd positief.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken