Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 december 2018
 

Er ligt 1,2 miljard belastingvoordeel voor zzp’ers klaar

 
 

BrightPensioen is gestart met een campagne waarvan het vindt dat het eigenlijk een campagne had moeten zijn van de overheid. Doel is om zzp’ers die nog niets doen aan hun pensioen een stevig zetje te geven om daar in deze laatste maand van 2018 mee te beginnen.

Veel zzp’ers weten niet dat het bedrag dat ze in hun pensioenpotje stoppen een belastingvoordeel oplevert. BrightPensioen wijst ze daar met radiospotjes en een online campagne op en heeft berekend dat er in deze maand december in totaal 1,2 miljard euro belastingvoordeel voor de zzp’ers klaarligt. 

Fiscaal vriendelijk vermogen
Uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van stichting ZZP Nederland en PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers) dat vorige week is gepubliceerd, blijkt dat een groot deel van de zzp’ers niet fiscaal vriendelijk vermogen opbouwt voor hun oudedag. De helft van de zelfstandigen die iets opbouwen, doet dit op een spaarrekening in box III. De meerderheid van de zzp’ers is niet bekend met de mogelijkheid van fiscaal vriendelijk opbouwen. En daarmee lopen zzp’ers een flink fiscaal voordeel mis.
 Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: "Dat zzp’ers zo weinig doen aan hun pensioen wordt gezien als groot probleem. Ook in politiek Den Haag. Voor zzp’ers die al wel gestart zijn met de opbouw van een eigen pensioenpotje, is het belastingvoordeel dé trigger. We horen dit van bijna al onze deelnemers. Maar we weten ook dat de meest zzp’ers die geen pensioen opbouwen geen idee hebben dat ze een belastingvoordeel mislopen. Ik schrik daar nog van. Ook hoogopgeleide zzp’ers zie ik vaak verbaasd kijken als we dit aan ze vertellen op een voorlichtingsevent. Een campagne door de overheid, die de fiscale voordelen van pensioensparen voor zzp'ers onder de aandacht brengt, zou zeker effectief zijn om dit probleem aan te pakken. Onbegrijpelijk dat ze dat niet doen.
Ik roep de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees op om volgend jaar zo’n campagne te voeren. En de Tweede Kamer om er bij de minister op aan te dringen dit relatief eenvoudige instrument in te zetten. Wij doen het dit jaar nog even voor hem."
 
Onderbouwing 1,2 miljard
We hebben berekeningen gemaakt op basis van zowel het gemiddeld inkomen, als het mediaan inkomen van de zzp’ er. Het gemiddelde van die beide berekeningen komt uit op 1,2 miljard (zie onderbouwing). Sjaak Zonneveld: "Die 1,2 miljard zit binnen de marges uit onze berekeningen. Het kan in werkelijkheid iets hoger en iets lager zijn. Wellicht is de enorme hoogte van dit bedrag de reden dat de overheid hier geen campagne op voert. Als alle zzp’ers dit belastingvoordeel ‘op komen halen’ dan kost dat de schatkist veel geld."
 
Twee van de drie zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is
BrightPensioen liet vorig jaar door onderzoeksbureau GfK onderzoeken wat zzp’ers weten over jaarruimte. Bijna twee derde (63 procent) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. En van degenen die wél wisten wat het is, schatte meer dan 90 procent dit voordeel te laag in.
 
Fiscaal vriendelijk 
Als zzp’er moet u voor een groot deel zelf zorgen voor uw pensioen. Hoeveel u fiscaal vriendelijk in een jaar opzij mag zetten wordt bepaald door de jaarruimte. Zzp’ers hebben nog maar enkele weken om de jaarruimte voor 2018 te benutten en zo een flink belastingvoordeel te behalen. Daarnaast mag u de niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Dat heet reserveringsruimte. Er zijn handige tools waarmee u zelf kunt berekenen wat uw jaarruimte en uw reserveringsruimte is.
 

 
Doorsturen »  4 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Martien Noppe  |   | 
13-12-2018
 | 
15:28 uur
Daarom is het ook belangrijk dat zzpers adviseurs raadplegen. Want ik laat het mijn klanten altijd wel weten dat het pensioen en de AOV fiscaal aftrekbaar is.Ook als ze er niet om vragen.
Marc  |   | 
14-12-2018
 | 
22:00 uur
Helemaal gelijk Martien.
Zelf boekhouden prima. Maar contact houden en sparren met boekhouder of adviseur levert veel voordelen op.
zzp.boekhouder  |   | 
21-12-2018
 | 
15:36 uur
Ieder mens ziet zijn eigen waarheid afhankelijk van het belang dat hij heeft.

Brightpensioen verkoopt een product en wil de zzp' er wijzen op de gevaren van het niet afsluiten/doneren aan het pensioen.

De vraag is. Als de zzp' er geen pensioen afsluit maar wel zijn eigen woning heeft afgelost, wordt dit dan ook als pensioen gezien. Want dat is het wel degelijk.

Brightpensioen ontvangt provisie bij het afsluiten van een verzekering en de zzp' er kijkt verder dan de neus lang is en stapt niet zoals elke werknemer -verplicht- in elke willekeurige verzekering.

Dat is het goed recht van de zzp' er. Of er over 30 jaar een probleem is, is de vraag.

Er zijn talloze manieren om pensioen op te bouwen en de zekerheid die veel van onze ouders zochten in het pensioen blijkt achteraf ook niet altijd zo rendabel te zijn geweest.
Jaap  |   | 
21-12-2018
 | 
17:38 uur
Laten we het hopen, dit heb ik vaker gehoord.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken