Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB herstelt flink in 2011

28 april 2011 - Het gaat goed met ondernemend Nederland. Met een groei van 1,75 procent in 2011 laat het MKB een flink afzetherstel zien. Dit is een florissanter beeld dan de bescheiden groei van 0,25 procent in 2010 en de forse krimp van 5,75 procent in 2009.

Dit concludeert EIM in haar rapportage ‘Kleinschalig Ondernemen 2011’. Niet alleen de groei van de internationale handel draagt bij aan dit gunstige beeld, maar ook de aantrekkende binnenlandse vraag stijgt. In 2011 zullen de groothandel, de industrie en de zakelijke diensten naar verwachting de sterkste groei realiseren. Na enkele jaren van krimp zullen ook de detailhandel en horeca in 2011 groeien. Alleen in de bouwsector zal in 2011 nog geen herstel plaatsvinden. Voor 2012 wordt eveneens uitgegaan van een afzetgroei van het MKB van 1,75 procent. 

MKB blijft achter bij het grootbedrijf
De afzetgroei in het MKB blijft nog wel achter bij de groei van 2,25 procent in het grootbedrijf. In 2010 was het verschil aanzienlijk groter en nam de groei in het MKB met slechts 0,25 procent toe, terwijl het grootbedrijf een afzetgroei van 3,0 procent realiseerde. Doordat het grootbedrijf sterk op de buitenlandse afzet is georiënteerd, kan het grootbedrijf veel sterker profiteren van de krachtige groei van de internationale handel. Door het aantrekken van de binnenlandse afzet in 2011 is het verschil tussen het MKB en grootbedrijf dit jaar aanzienlijk kleiner geworden. 

Toename werkgelegenheid en aantal zelfstandigen

Dankzij de afzetgroei kan de werkgelegenheid in het MKB in 2011 toenemen met bijna 35.000 arbeidsplaatsen. De groei bestaat uit 8.000 zelfstandigen en 27.000 werknemers. De groei van het aantal zelfstandigen past in de trend naar meer flexibele arbeidsrelaties. Zo neemt ook de vraag naar uitzendkrachten sterk toe. De groei van zelfstandigen wordt veroorzaakt door de groep zelfstandigen zonder personeel (zzp), die primair zijn eigen arbeid aanbiedt en werkt met weinig kapitaal. Dit is een groep werkenden die veelal ruime ervaring heeft als werknemer en vervolgens als zelfstandige aan het werk is gegaan. Een sterk stimulerend overheidsbeleid met onder andere belangrijke fiscale voordelen bevordert de groei van het aantal zzp'ers. Ook mensen die geconfronteerd zijn met een ontslag of betrokken zijn bij een reorganisatie zoeken vaker naar mogelijkheden om toch aan het werk te blijven, bijvoorbeeld als ondernemer. Met name in de bouwsector speelt dit sterk, waardoor ondanks de ongunstige afzetverwachtingen het aantal zelfstandigen toch toeneemt.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.