Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 december 2018
 

GroenLinks wil vertrouwenspersoon verplichten

 
 

GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema wil dat iedere organisatie wordt verplicht een vertrouwenspersoon aan te wijzen. Nu gebeurt dat op veel plaatsen nog op vrijwillige basis en is de functie onderwerp van discussie: werkgeverskoepel VNO-NCW bepleit afschaffing.

"Door verplichting maak je een einde aan die discussie. Staatssecretaris Van Ark aarzelt, dus ga ik zelf aan de slag met een initiatiefwet," aldus Renkema.
 
Veilig op het werk
Voor GroenLinks is het zo helder als glas dat iedereen zich  veilig moeten kunnen voelen op het werk. Omdat mensen zich soms in situaties bevinden waarbij dat niet het geval is en niet meteen naar hun leidinggevende willen stappen, is een vertrouwenspersoon een logische tussenstap. "Mits correct ingezet is het een goede buffer tegen pestgedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer," stelt Renkema. "U moet natuurlijk wel zorgen dat je de juiste  collega op de juiste plek hebt zitten. En dat die trainingen kan volgen om met dit soort lastige thema’s  om te gaan."
 
Nut vertrouwenspersoon
Van Ark lijkt het met Renkema eens over het nut van de vertrouwenspersoon, maar geeft niet thuis als het gaat om de verplichting. Renkema kan zich er iets bij voorstellen. "Een VVD-politica zal snel geneigd zijn te zeggen dat het al goed gaat en dat overheidsingrijpen niet nodig is. En op het eerste gezicht zullen veel mensen geneigd zijn er in mee te gaan. Maar als we de situatie wat scherper analyseren zien we dat die vrijblijvendheid toch wel een wissel trekt. De helft van de bedrijven in Nederland heeft niks geregeld. Daar zijn we van af als we het regelen bij wet."
 
Externe vertrouwenspersoon
Rijst de vraag of de wet ook dan iedereen bereikt. Bij het kleinbedrijf is het immers gek een vertrouwenspersoon aan te wijzen. "Als men met zijn drieën werkt, schiet het inderdaad niet op. Maar u kunt ook met een externe vertrouwenspersoon werken. Er zijn goede voorbeelden van brancheorganisaties die dat voor de beroepsgroep regelen."
 
Onnodige regeldruk
Renkema wil bovendien af van de lobby om de vertrouwenspersoon af te schaffen. "VNO-NCW bepleit dat in het Haagse vanwege de ‘onnodige regeldruk’. Dat vind ik eerlijk gezegd onbegrijpelijk. Bedrijven functioneren beter als iedereen zich prettig voelt en we weten dat dit lang niet altijd het geval is. Vaak is dat niet de schuld van degene die het lijdend voorwerp is in die discussie. Sterker nog: we hebben een jaar met #MeToo-verhalen achter de rug en als die iets aantonen dan is het wel de noodzaak van extra buffers voor sociale veiligheid. Dan is het eerlijk gezegd vrij schaamteloos om dit probleem terzijde te willen schuiven vanwege van de regeldruk."
 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Willem Minkles  |   | 
3-12-2019
 | 
11:11 uur
De vraag is of verplichten van een Vertrouwenspersoon dé oplossing is. Een Vertrouwenspersoon richt zich in hoofdzaak op de gevolgen. Het zou mooi zijn als GroenLinks écht energie in de wettelijke opdracht tot voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en werkdruk zou steken. https://tinyurl.com/ul7hc2t

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken