Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 november 2018
 

Mkb zorgeloos terwijl cybercriminelen toeslaan

 
 

De ICT-beheerder maakt zich meer zorgen over de digitale veiligheid van zijn mkb-klanten dan de ondernemer zelf, blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. Ondanks het bewustzijn van de cyberrisico’s voor zijn bedrijf, denkt de mkb-ondernemer goed beschermd te zijn en maakt zich daarom nauwelijks zorgen.

ICT-beheerders met klanten in de mkb-sector schetsen een heel ander beeld, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Zij geven aan dat de bescherming van mkb-bedrijven beter moet: zes op de tien ICT-beheerders maken zich zorgen over de cyber security van hun klanten.
 
Top of mind
"Voor veel ondernemers is online veiligheid top of mind, maar zij weten vaak niet welke stappen ze het beste kunnen zetten. Daarom is een Cyber Security-assessment een optie. Met dit assessment krijgt de mkb-ondernemer inzicht in de risico’s die hij loopt met de belangrijke bedrijfssystemen. Het advies is een duidelijk vertrekpunt voor de ondernemer om goede afspraken te maken met zijn externe ICT-beheerder en een cyberverzekering af te sluiten," aldus Jack Hommel, directeur Bedrijven van Centraal Beheer.
 
Zorgeloos gevoel
Ondanks erkenning van de risico’s geeft nog geen kwart van de mkb-ondernemers aan zich zorgen te maken. 43 procent denkt zelfs dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. Opvallend want een op de twee mkb-ondernemers heeft te maken gehad met een cyberincident. Uit de resultaten blijkt zelfs dat zestien procent geen back-up systemen gebruikt en bijna een kwart geen antivirussoftware heeft op alle systemen die in verbinding staan met internet.
 
Rol ICT-beheerder
Ondanks dat ruim driekwart van de ondernemers aangeeft zelf eindverantwoordelijk te zijn, wordt goede bescherming en zorgplicht van de ICT-beheerder verwacht. 71 procent verwacht dat zijn externe ICT-beheerder goede cyber security regelt, maar in de praktijk ontbreekt het vaak aan onderlinge afspraken hierover. 46 procent van de ICT-beheerders geeft aan dat de verwachtingen op voorhand niet zijn uitgesproken. Bij slechts 22 procent van de ICT-beheerders is er in alle gevallen een duidelijke afspraak gemaakt over de verantwoordelijkheid voor cyber security. Bovendien vindt bijna de helft het lastig om zijn mkb-klanten te overtuigen van het belang van digitale veiligheid.
Alex de Joode van Nederland ICT reageert op de onderzoeksresultaten van Centraal Beheer: "Het gebrek aan afspraken tussen ICT'ers en mkb-ondernemers over de cyber security is zorgelijk. Het is voor ondernemers belangrijk een duidelijk vertrekpunt te hebben, want zij hebben vaak niet de specialistische kennis die nodig is om de juiste beslissingen te maken."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken