Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 november 2018
 

Stress bezorgt helft ondernemers slapeloze nachten

 
 

Reaal heeft, in het jaarlijkse onderzoek naar het MKB, onderzocht waar ondernemers ’s nachts wakker van liggen. Van alle ondernemers gaf 51,4  procent aan soms door zorgen over het eigen bedrijf niet te kunnen slapen.

Het meeste maken ondernemers zich zorgen over de balans tussen werk en privé (39 procent). Op de voet gevolgd door het niet kunnen vinden van goed personeel (38 procent). Daarna zijn niet-betalende debiteuren (27 procent) een grote zorg voor ondernemers.

Arbeidsongeschiktheid
Pim Hafkenscheid, eindverantwoordelijk voor AOV bij Reaal: "In het kader van de Week van de Werkstress hebben wij bij Reaal een onderzoek gedaan naar stress bij ondernemers in het MKB. In Nederland zijn psychische klachten sinds 2015 namelijk de grootste veroorzaker van uitval op de arbeidsmarkt. Wij zien dat stress ook bij ondernemers en zelfstandigen vaak leidt tot arbeidsongeschiktheid. De stressveroorzakers zijn bij ondernemers heel divers; van zorgen over de werk-privébalans tot aan reputatieschade." Zie hier de top tien:

Top tien zorgen ondernemers
 

 • Hoe combineer ik balans tussen mijn werk- en privéleven?                              39,0 procent
 • Waar vind ik goed personeel?                                                                           38,0 procent
 • Niet betalende debiteuren                                                                                  27,0 procent
 • Economische malaise                                                                                        25,1 procent
 • Wat gebeurt er als werknemer(s) met specialistische kennis weggaan?           23,3 procent
 • Hoe behoud ik mijn personeel?                                                                          21,7 procent
 • Wat gebeurt er als ik door ziekte/ongeval zelf niet meer kan werken?              20,4 procent
 • Hoe gaat mijn bedrijf verder als ik mijn werkzaamheden neerleg?                    19,5 procent
 • Is mijn bedrijf voldoende up to date qua technologische ontwikkelingen?         19,2 procent
 • Reputatieschade door acties van mijn personeel                                               19,0 procent
 • Preventie
  Barbara Enthoven, vitaliteitsadviseur bij Reaal AOV: "Op nummer een staat de balans tussen werk- en privéleven. Ik zie ook in de praktijk dat veel ondernemers worstelen met deze balans. Werk- privébalans is ook een belangrijk aandachtsgebied binnen ons preventieprogramma. Het is natuurlijk prettig als u een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt als het misgaat. Natuurlijk zien wij liever dat ondernemers gezond en met plezier doorgaan met ondernemen. Daarom hier enkele tips. Want vaak kunt u al met kleine aanpassingen een groot effect bereiken."

  Tips voor een betere werk-privébalans
   
 • Kijk minder tv en wees minder online. Dat geeft een gevoel van rust en brengt ruimte in uw drukke hoofd en agenda.
 • Prioriteiten stellen: maak eens een lijstje van belangrijke dingen en minder belangrijke dingen. Haal dat lijstje erbij als u merkt dat u twijfelt over keuzes.
 • Delegeren. Veel mensen zijn perfectionistisch en willen alles zelf doen. Kijk eens wat anderen voor u kunnen doen en laat los.
 • Als u het druk hebt, hebt u de neiging te gaan opruimen om weer orde te scheppen. Let erop dat u gericht de rommel aanpakt die u helpt weer rust te vinden. Bent u druk in uw hoofd vanwege een drukke mailbox? Ga dan niet de rommel van de kinderen opruimen.
 • Bespreek het vraagstuk met een coach. Die staat verder van u  af en kan samen met u tot verrassende oplossingen komen om de balans te herstellen.
 •  
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Creditcard kosten
  Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
  Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
  Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
  Lees verderMeer boeken