Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Grote opruiming levert financieel ook ruimte op

13 november 2018 - Machines die stilstaan, omdat het productieproces is aangepast. Vaak zijn ze niet alleen overtollig, maar ook financieel al afgeschreven. Staan ze te verstoffen en ook nog eens behoorlijk in de weg.

"Zonde," zegt Frank Adam, veilingmeester bij Troostwijk Veilingen. "Veel ondernemers hebben zo, zonder het te weten, verborgen kapitaal in huis. De ervaring leert dat in Nederland gebruikte machines in het buitenland zeer gewild zijn en men ook bereid is om er een goede prijs voor te betalen. Dat levert niet alleen fysiek ruimte op, maar biedt tevens financieel ruimte om te herinvesteren."

Waarde vaak vele malen hoger dan gedacht
Overtollige machines, maar ook overtollige voorraden zijn geld waard. Veelal kijkt men er pas naar op het moment dat de balans moet worden opgemaakt. De tijd om goede afwegingen te maken en er de juiste prijs voor te krijgen, ontbreekt daardoor. Volgens Adam moet u dus tijdig kritisch naar productiemiddelen kijken. "Tijdig inzicht in de waarde van uw assets, zorgt voor goed doordachte structurele beslissingen. Denk aan het stoppen van een productielijn of wanneer u door een fusie plots productiecapaciteit overhebt. Uit ervaring weten wij naar wat men waar op zoek is. Voor elke machine of voorraad is ergens op de wereld wel een koper te vinden, die bereid is een goede prijs te betalen. Vaak zelfs meer dan de verkopende partij verwacht. Wij zien dat dagelijks gebeuren."

Flexibel assetmanagement steeds belangrijker
Dit geldt overigens eveneens voor nog volop draaiende machines, die om bedrijfseconomische redenen overtollig worden of inmiddels technisch achterhaald zijn. Omdat ze vaak nog gedeeltelijk op de balans staan, is vroegtijdige vervanging soms lastig. Zeker als de bank meekijkt. "Door de voortdurende innovaties bij productieprocessen, moet men bedrijfseconomisch tegenwoordig heel  flexibel zijn in het managen van productiemiddelen," stelt Adam. "De steeds sneller veranderende markt vraagt daar gewoonweg om. Probleem is, dat er meestal onvoldoende  financiële ruimte is om die snelle omschakeling van productiecapaciteit daadwerkelijk bij te benen. Dit vergroot de kans op achterstand ten opzichte van de concurrentie. Met alle gevolgen van dien. Door online veilen een vast onderdeel van uw assetmanagement te maken, neemt uw flexibiliteit toe. Er komt namelijk direct geld vrij om te herinvesteren."

Kringloopeconomie
Overtollige machines en voorraden die elders een nuttig tweede leven krijgen, worden daarmee onderdeel van de kringloopeconomie. Een ontwikkeling die Troostwijk een warm hart toedraagt. In veel landen is men blij met de gebruikte Nederlandse machines. Ze zijn vrijwel altijd goed onderhouden en voldoen aan de strenge Nederlandse veiligheidsvoorschriften. Ook als ze al een tijdje stilstaan, zijn ze snel weer ‘productiegereed’.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.