Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 november 2018
 

Vrijwilligerswerk: hét middel tegen burn-outs?

 
 

‘Burn-outs zijn de epidemie van de 21ste eeuw’, luidt het vaak.  Vooral bij ondernemers is dit een veelvoorkomende kwaal (Volksgezondheid en Zorg), maar ook werknemers staan onder constante druk. Het is daarom niet verbazend dat stress-verminderende trends de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond schieten.

Maar wat werkt er nou echt? In dit artikel geeft Louise de Sadeleer, van de snel groeiende startup Deedmob, haar blik op het antwoord: vrijwilligerswerk.
 
Talloze gezondheidsvoordelen
Corporate volunteering brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee die voor minder verzuim en effectievere werkdagen zorgen. Zo bleek uit een onderzoek van  de UnitedHealth Group dat:
 
 

  • 76 procent van de onderzochte vrijwilligers zich gezonder voelt door vrijwilligerswerk;
  • 94 procent van de onderzochte vrijwilligers zich in een beter humeur voelt door vrijwilligerswerk;
  • 78 procent van de onderzochte vrijwilligers zich minder gestrest voelt door vrijwilligerswerk.
 
Onderzoek van de University of Exeter Medical School wees ook uit dat vrijwilligers een twintig procent lager risico op overlijden hebben dan vergelijkbare personen die niet aan vrijwilligerswerk doen. Het blijkt dus een relatief makkelijke manier om voor gezonde werknemers te zorgen en langdurig verzuim door burn-outs te voorkomen.  
 
Sociale isolatie als boosdoener
De burn-out is nog geen medische diagnose, wat betekent dat de precieze oorzaken en symptomen moeilijk vast te stellen zijn. Talloze factoren zoals persoonlijkheidsdimensies, werksector en thuissituatie kunnen de diagnose beïnvloeden (Eurofound).
Uit een studie van Scheibenbogen et al. (2017) bleek echter dat niet alleen hoge stresslevels, maar ook toegenomen sociale isolatie belangrijke symptomen zijn die leiden tot de laatste en meest ernstige fase van de burn-out: depressie. De verhoogde sociale verbintenis die door vrijwilligers wordt ervaren zou de kans op eenzaamheid en depressie echter kunnen verlagen, aldus de Harvard Medical School
 
Zinnen verzetten
Ondanks de bestaande maatregelingen voor de bevordering van (psychische) gezondheid van werknemers, is er voor sommigen geen ontkomen aan de stress die de werkvloer met zich meebrengt. Het blijft daarom vaak een kwestie van het vinden van manieren om hun zinnen te verzetten. Regelmatig aan vrijwilligerswerk doen zou, gezien de gezondheidsvoordelen, een effectieve manier zijn om naast de dagelijkse werktaken vulvulling te vinden.
 
Gevarieerd aanbod
Het aanbod van vrijwilligerswerk varieert enorm. Dit biedt de mogelijkheid om professionele vaardigheden in te zetten voor het goede doel en zo deel te nemen aan een betekenisvolle activiteit. Maar vrijwilligerswerk kan ook juist een manier zijn om aan een leuke activiteit mee te doen die u de dagelijkse stress doet vergeten en u reset voor een effectieve volgende dag op de werkvloer. Conclusie: handen uit de mouwen, want zo maakt u het leven mooier voor uzelf en een ander!
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken