Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De valkuilen bij productontwikkeling

7 november 2018 - Een van de redenen waarom de Nederlandse economie zo goed kan concurreren met de rest van de wereld is ons innovatievermogen. We mogen er dan ook trots op zijn dat we wereldwijd hierop de elfde plaats innemen. Welke mensen met name een belangrijke rol spelen voor het behalen hiervan?

Ondernemers natuurlijk! Voor iedere ondernemer die van zijn of haar product een succes wil maken, is het belangrijk om te weten hoe cruciaal productontwikkeling is. Linda van den Tillaard van Alligator Plastics vertelt meer over te vermijden valkuilen tijdens productontwikkeling.
 
Valkuilen in het proces van productontwikkeling
Volgens Van den Tillaard zijn de valkuilen op te delen in twee groepen. "Enerzijds betreft het de manier waarop mensen tijdens de productontwikkeling werken, oftewel het proces. Zo zijn er vaak meerdere personen of teams betrokken bij de ontwikkeling. Hierdoor ontstaat het gevaar van het zogenaamde ‘over de muur gooien’. Laat alle personen of teams goed samenwerken, in plaats van ieder een stukje af te werken dat niet aansluit op hetgeen dat de volgende persoon of het team moet doen." Daarnaast benoemt zij een typische eigenschap van ondernemers, namelijk alles zelf willen doen. "Maar probeer tunnelvisie te voorkomen. Sta open voor nieuwe ideeën, werk multidisciplinair en kijk om u heen wie expertise op een bepaald gebied heeft."
Van den Tillaard: "Werkt u daarnaast samen met een externe partij, zoals bijvoorbeeld een fabrikant? Zorg dan dat u vanaf de start een duidelijk pakket met eisen en wensen hebt. Zonder duidelijke specificaties is het namelijk lastig voor hen om een ontwerp te maken dat aansluit bij de verwachting van u als klant." Ook benadrukt Van den Tillaard het belang van verwachtingsmanagement: "Zorg er voor dat u als klant met de fabrikant op een lijn zit qua verwachting, zowel technisch als qua projectdoorloop. Door goede afspraken hierover te maken, voorkomt u latere teleurstelling en problemen."
 
Valkuilen voor wat betreft het product zelf
Ook zijn er volgens Van den Tillaard diverse risicogebieden te benoemen voor wat betreft het product op zich. "Tijdens de ontwerpfase van een product dient u uit te kijken voor overspecificatie. Ontwerp geen Rolls-Royce als een Peugeot ook voldoet. Kies een goed compromis tussen kwaliteit, kosten en doorlooptijd. Geef altijd de voorkeur aan eenvoud, omdat dit het aantal onderdelen reduceert." Ook dient men volgens haar bij het ontwerp van een product vanaf het begin rekening te houden met de productiemogelijkheden. "Het heeft zeker de voorkeur maakbaarheid direct mee te nemen in het productontwerp, in plaats van dit in iteratieslagen te doen."
 
‘Groene’ productontwikkeling
Tenslotte wil Van den Tillaard nog een laatste punt aanstippen om aan te denken bij productontwikkeling. "Duurzaamheid van zowel producten en verpakkingen als productiemethoden wordt een steeds belangrijkere issue. Kijk hierbij naar het gebruik van duurzame grondstoffen, maar ook naar de recyclebaarheid van het eindproduct."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.