Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 oktober 2018
 

Vraag naar specialistische flexwerkers groeit hard

 
 

Uit de nieuwste FreelanceMarktIndex (FMI) blijkt dat de vraag naar tijdelijk werk in het laatste kwartaal van 2018 fors toeneemt. Inhuurders en tussenpersonen verwachten dat er in het laatste kwartaal nog meer behoefte is aan freelancers.

De FMI komt voor het vierde kwartaal van 2018 uit op een score van 122. Bij een score van 100 wordt er geen groei verwacht.

Gouden tijden voor freelancers
Bij overheid en bedrijven zijn er momenteel veel grote projecten waarbij freelancers worden ingezet. Zo worden er bij de Politie en op diverse ministeries veel freelancers ingezet die reageerden op een opdracht via Freelance.nl. De Belastingdienst kampt al jaren met hardnekkige ICT uitdagingen. Om daarvan af te komen worden veel freelance ICT’ers ingezet die solliciteerden op het platform Freelance.nl.
Ook banken hebben in hun digitale transformatie een grote behoefte aan ICT specialisten. Bij dit soort projecten zijn experts nodig op relatief nieuwe vakgebieden als Big Data en Blockchain. De echte specialisten op deze vakgebieden weten in de huidige krappe markt wat ze waard zijn en werken vaak niet meer in loondienst maar op freelance basis.
Niet alleen voor freelance ICT’ers zijn het gouden tijden, maar ook voor finance professionals.
Hanno Roubos, onderzoeker bij Freelance.nl, noemt als voorbeeld de grootschalige inhuur van finance professionals bij het wegwerken van tienduizenden renteswap dossiers bij banken. Daar zitten honderden ingehuurde krachten vaak op een uurtarief van meer dan EUR 100. Dergelijke finance professionals zouden in loondienst slechts een fractie daarvan verdienen.

Steeds meer experts maken de overstap
De gouden tijden zijn ook werknemers in loondienst niet onopgemerkt gebleven. In de huidige krappe markt is het risico om zonder werk te komen klein. Freelancers hebben het werk momenteel voor het uitkiezen en kunnen hoge tarieven vragen.

Hoge verdiensten de drijvende factor
Uit onderzoek van Freelance.nl blijkt dat inhuurders merken dat er steeds meer werknemers uit loondienstverband gaan en freelancer worden. Hoofdreden is dat ze fors meer gaan verdienen als freelancer. Een online marketeer verdient in loondienstverband bijvoorbeeld zo’n EUR 3.500 bruto per maand. Als freelancer kan dit bij een marktconform uurtarief van EUR 70 al snel oplopen tot EUR 10.000 per maand. Uiteraard moet een freelancer zich indekken voor arbeidsongeschiktheid en pensioenpremies afdragen. Echter, na aftrek van kosten voor deze verzekeringen blijft het verschil in verdiensten aanzienlijk.
In alle marktsegmenten in de zakelijke dienstverlening is terug te zien dat het goed verdienen is als freelancer
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken