Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 oktober 2018
 

Angst en onduidelijkheid bij mkb’ers over nieuwe arbowet

 
 

Hoewel ondernemers sinds 1 juli dit jaar verplicht zijn zich te houden aan de nieuwe arbowet, blijkt in de praktijk dat de nieuwe wet- en regelgeving met name binnen het mkb nog amper goed is doorgevoerd. Daarmee riskeren bedrijven forse boetes.  

Capability krijgt als arbeids- en verzuimspecialist dagelijks vele telefoontjes van bezorgde ondernemers. "Er heerst angst en onduidelijkheid, met name binnen het mkb," constateert directeur Titus Kramer. "Ondernemers worden bedolven onder wet- en regelgeving, terwijl de gemiddelde mkb’er focust op business en niet op verzuimbegeleiding." De ‘Nationale Baastest’ van helpt ondernemers op weg die door de bomen het bos niet zien. 
 
Baastest
Ook zijn er grote zorgen om de kosten, ziet Kramer. "Wij merken dat veel ondernemers bang zijn dat zij een verplichte samenwerking met een arbodienst financieel niet kunnen opbrengen. Zij beseffen onvoldoende dat het verminderen van het risico op uitval onder aan de streep juist kosten zal besparen. Maar voordat uals werkgever geld opzijzet om te investeren in de gezondheid van medewerkers, is het wel belangrijk te weten hoe uer als baas voor staat."
Daarom introduceert Capability de Nationale Baastest. De test is bestemd voor werkgevers en moet achterhalen of zij klaar zijn voor de invoering van de nieuwe arbowet. Door middel van een aantal vragen wordt al snel duidelijk wat voor soort werkgever zij zijn. Bent u echt een Toffe Baas of is er nog veel werk aan de winkel om uwpersoneel een optimale werkomgeving te kunnen bieden?
 
Arbozaken ondergeschoven kind
Arbozaken zijn nog steeds het ondergeschoven kindje op de werkvloer. Veel werkgevers leggen de verantwoordelijkheid voor verzuimopvolging bij de direct leidinggevende van de betreffende medewerker. "Dat is opmerkelijk, omdat die leidinggevende geen getrainde professional is op dit terrein," vervolgt Kramer.   "Ook wordt verzuim ten onrechte veel te snel gemedicaliseerd, terwijl uit onze cijfers blijkt dat 70 procent van de ziekmeldingen helemaal geen medische oorzaak heeft." Een derde misvatting over arbozaken is dat veel werkgevers nauwelijks aandacht hebben voor hun verzuimende werknemer waardoor deze vaak verder afglijdt. "Pijnlijk, want een ziekmelding is veelal niet meer of minder dan een hulpvraag," aldus Kramer. 
 
Top vijf knelpunten
Capability heeft een top vijf opgesteld van knelpunten met betrekking tot arbozaken. Naast de drie genoemde problemen – verzuimopvolging, medicalisering verzuim en gebrek aan aandacht – constateert de arbodienst uit Zaltbommel dat veel bedrijven geen gespecialiseerd verzuimvolgsysteem hebben waardoor inzicht in verzuim ontbreekt. Het vijfde knelpunt is dat werkgevers regelmatig denken dat zij beter zelf de rol van arbodienst op zich kunnen nemen. "Werknemers ervaren hierdoor veel druk en het ontbreekt hen aan de noodzakelijke veiligheid om hun kwetsbaarheid te kunnen tonen," aldus Kramer. 
De nieuwe arbowet is al op 1 juli 2017 ingegaan. Werkgevers kregen een jaar de tijd om aan de nieuwe wet te voldoen. De wet verplicht werkgevers een basiscontract af te sluiten bij een arbodienst. Het inschakelen van een ‘losse’ bedrijfsarts is niet langer toegestaan. 
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken